Se spală în joia, vinerea şi sâmbăta după Paşti? Săptămana Luminată este una extrem de importantă pentru creștini, iar în unele zile nu este bine să faci treburi casnice.

Când se spală după Paşti, este una dintre marile întrebări ale gospodinele în perioada marilor sărbători. Însă, după Paști, urmează o nouă săptămână încărcată de tradiții și obiceiuri, fiind vorba despre Săptămâna Luminată.

Iată tradițiile și obiceiurile din Săptămâna Luminată!

Se spală în joia, vinerea şi sâmbăta după Paşti?

Săptămâna care urmează după Paști este cunoscută în popor ca Săptămâna Luminată. Pentru creștinii ortodocși, Săptămâna Luminată este începutul unei perioade de sărbătoare care se termină după cincizeci de zile de la Paști, la Pogorârea Sfântului Duh (Rusaliile).

De Sfintele Paşti, Biserica vesteşte: „Acum toate s-au umplut de lumină, cerul şi pământul şi cele de sub pământ”, astfel începe Săptămâna Luminată.

În trecut, Botezul era săvârșit în noaptea de Paști, iar cei botezați erau numiti „luminați” și purtau haine albe în toată săptămâna următoare, de unde și numele de Săptămâna Luminată.

Citeste si: Izvorul Tămăduirii. Tradiții și obiceiuri care aduc spor în toate planurile

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

În popor se spune că, odată cu Învierea Domnului Iisus Hristos, se deschid porţile raiului pentru sufletele păcătoşilor reţinute în iad, de la Adam şi până la cea de-a doua venire a Mântuitorului. Uşile raiului rămân deschise până în Duminica Tomii.

Slujbele din Săptămâna Luminată se ţin cu Uşile Împărăteşti larg deschise. Astfel, privirea spre altar nu mai este împiedicată de nimic, ceea ce simbolizează uşa deschisă de la mormântul Mântuitorului, dar şi ruperea catapetesmei Templului din Ierusalim în momentul morţii Mântuitorului.

Citeste si: Duminica Tomii 2022: Ce nu este bine să faci în prima duminică după Paşte?

Se spală în joia, vinerea şi sâmbăta după Paşti? Tradiţii pentru Săptămâna Luminată

Se spală în joia, vinerea şi sâmbăta după Paşti? Tradiţii pentru Săptămâna Luminată

În Săptămâna Luminată, se spune că nu este păcat să se spele rufele în zilele de miercuri, joi şi sâmbătă. Luni și marţi sunt considerate tot zile de Paște, iar vineri se sărbătorește Izvorului Tămăduirii.

Marțea din Săptămana Luminată

A treia zi de Paște este numită şi Marțea Albă. În această zi, femeile din zonele rurale dau de pomană pasca rămasă de la Paşte şi vin roşu. Nu se spală, nu se calcă şi nu se face curat. În Marţea Albă, e bine să se mănânce brânză. Totodată, se spune că în această zi nu se face baie, fiindcă albeşte părul. 

Miercurea din Săptămâna Luminată

Miercurea din Săptămâna Luminată mai este denumită și Sfânta Mercurie. În această zi, bărbații reiau munca din câmp, însă femeile nu au voie să muncească. Potrivit tradiției, a munci de „nunta șoarecilor” echivalează cu a aduce rozătoarele în casă și a te lipsi restul anului de bucate pe masă. 

Citeste si: Rusalii 2022: Pe ce dată pică sărbătoarea şi câte zile libere vom avea?

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Suma colosală încasată de România la EURO 2024. Care sunt echipele de club din România care vor primi bani de la UEFA- radioimpuls.ro

Acesta este motivul pentru care această zi se mai numește și „nunta șoarecilor”, așa cum este cunoscută în popor.

Joia din Săptămâna Luminată

Joia după Paşte este cunoscută în popor şi ca Joia Verde. În această zi, se cinstesc holdele, grădinile şi grânele, dar nu se munceşte pentru că aduce ghinion asupra casei, secetă şi dăunători în livezi. „Joia Rea”, cum mai este denumită această zi, cere un ritual al morţilor. 44 de găleţi cu apă sunt cărate de o persoană, 2 lumânări se aprind la toate cele 4 capete, iar apa astfel „sfinţită” se varsă apoi în fântâna din curte.

Vinerea din Săptămâna Luminată este Vinerea Scumpă

Vinerea din Săptămâna Luminată este cunoscută şi ca Vinerea Scumpă şi este în contrast cu Vinerea Neagră sau Vinerea Mare, de dinaintea Paştelui. Legendele spun că Maica Domnului a construit o fântână care avea apă doar în Vinerea Scumpă, căci acea apă era dătătoare de viaţă.

Citeste si: Paştele Blajinilor 2022: Pe ce dată pică această sărbătoare în calendarul ortodox? Tradiţii şi obiceiuri

Credincioşii vin în această zi la biserică pentru a lua parte la slujba de sfinţire a apei, cunoscută şi sub numele de Aghiasma Mică, ce poate fi băută tot timpul anului.

Sâmbăta din Săptămâna Luminată 

Sâmbăta Luminată este prima zi de sâmbătă de după Paște și are numeroase tradiții și superstiții. Se crede că în această zi poți atrage norocul de partea ta. În Sâmbăta Luminată, nu se îngenunchează, oamenii nu fac mătănii, ci doar se închină. De asemenea, în Sâmbăta Luminată nu se face parastas, deoarece morţii vor fi pomeniţi luni, după Duminica Tomii.

Duminica din Săptămâna Luminată 

Duminica Luminată este cunoscută şi ca Duminica Sfântului Apostol Toma- Duminica Tomii sau Tomei. Este duminica tuturor necredincioşilor, care au pus la îndoială minunea cea mare a Învierii Mântuitorului Iisus Hristos. Conform tradiţiei, de Duminica Tomii, în Banat, femeile dau drumul pe apă unor pachete cu pomeni, iar copiii împletesc coşuri cu nuiele, în care sunt aşezate ouă roşii. Tot de Duminica Tomii, oamenii se îmbracă în costume populare şi merg pe cai împodobiţi cu ciucuri şi cocarde tricolore. 

În tot acest timp, creştinii ar trebui să se salute cu urarea ”Hristos a Înviat” şi de la Înălţare, ”Hristos S-a Înălţat”, urmată de răspunsul ”Adevărat a Înviat” şi ”Adevărat S-a Înălţat”.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si