Se spală rufe de Florii 2023? Ce spun preoții despre Duminica Floriilor?
Se spală rufe de Florii 2023? Duminică este mare sărbătoare, potrivit calendarului creștin ortodox. Românii sărbătoresc Duminica Floriilor, dată ce are cruce roșie în calendar.
Author: Laura Macovei duminică 09 aprilie 2023 , 09:00
Se spală rufe de Florii? Duminica Floriilor este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin-ortodox și are loc în fiecare an cu o săptămână înainte de Paștele ortodox.
Cum treburile gospodărești sunt la ordinea zilei, românii se întreabă ce treburi pot face prin casă. Ce spun preoții, dar și superstițiile?
Ce nu ai voie să faci Duminică? Este mare păcat!
Potrivit tradițiilor, de Florii nu este bine să vă spălați pe cap. Superstiția spune că persoanele care vor face acest lucru, vor albi mai devreme.
De asemenea, credincioșii nu au voie să lucreze în gospodărie în această zi, Intrarea Domnului în Ierusalim fiind o sărbătoare de importanță majoră.
De Florii nu se calcă, nu se spală, nu se face curat și nu se lucrează în grădină. Se spune că este bine ca femeile să scoată lucrurile la aerisit și să deschidă larg toate geamurile, pentru a intra în casă energie pozitivă.
În această zi nu este bine să se planteze copaci și flori. Cei care fac acest lucru vor avea parte de ghinion. Mai mult de atât, cei care vor să planteze pomi, o pot face în Săptămâna Mare.
Tradiții și obiceiuri de Florii
În această zi, gospodinele coc atâtea pâini câți membrii are familia, însă sunt diferite, în funcție de vârstele celor din familie. Pâinile
trebuie împletite din aluat de grâu. Acestea sunt ornate cu figurine sau cruci din același aluat.
Pâinile trebuie date celor săraci pentru a fi feriți de cele rele.
De asemenea, în această zi, fetele trebuie să fiarbă apă cu busuioc. Ele trebuie să meargă la miezul nopții să fiarbă apa și să o pregătească pentru a se spăla pe cap cu ea a doua zi. Scopul este acela de a avea un păr sănătos și strălucitor.
Apa se pune apoi la rădăcina unui păr înflorit, rostind: „Cât de frumos e părul înflorit, așa de frumoasă să fiu și eu; cum se uită oamenii la un păr înflorit, așa să se uite și la mine!”
Se spune că aşa cum va fi vremea de Florii, așa va fi și de Paște.
În această zi se mănâncă pește. Este a doua dezlegare din postul Paștelui, după cea din ziua Bunei Vestiri. Potrivit tradiției, peștele consumat în această zi are puteri tămăduitoare. Cine va mânca, se va lecui de orice boală.