Se spală sau nu rufe de Sfântul Gheorghe 2023? În calendarul ortodox, pe data de 23 aprilie, este celebrat Sf. Gheorghe, Purtătorul de Biruință. Aproximativ 1 milion de români își sărbătoresc onomastica. În acest an, Sf Gheorghe pică în prima duminică după Paște. 

Potrivit statisticilor, peste 710.000 de bărbaţi şi aproape 380.000 de femei poartă numele Gheorghe sau derivate ale acestuia.

Numele care își serbează onomastica sunt Gelu; Geluța; Geluțu; Geo; George; Georgel; Georgeta; Georgi; Georgiana; Geta; Gheorghieș; Gheorghina; Gheorghița; Gherghina; Ghiorghe; Ghiorghița; Gica; Gina.

Acesta mai este cunoscut și sub numele de San-George. Este considerat un protector al vegetației, al naturii înverzite, al vitelor și al oilor.

Cine a fost Sfântul Gheorghe? 

Se spală sau nu rufe de Sfântul Gheorghe 2023? Răspunsul preoților!

Se spală sau nu rufe de Sfântul Gheorghe 2023? Răspunsul preoților!

Acesta a fost fiu de părinți creștini vestiți. A învățat buna credință din copilărie. A fost fiu de mucenic, iar tatăl său a fost omorât pentru Iisus Hristos.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Acesta a trăit în timpul împăratului Diocleţian (284-305), mai întâi în Capadocia şi apoi în Palestina. 

Citește și: Sfântul Gheorghe 2023. Ce se dă de pomană în această zi de mare sărbătoare?

Sfântul Gheorghe s-a înrolat în armata română și a ajuns voievod. Dioclețian a emis în anul 303 un edict de persecuție a creștinilor. Acesta a declanșat un val de arestări și tortură. Mai mult de atât, au urmat trei edicte de persecuție în anii 303 și 305.

Se spală sau nu rufe de Sfântul Gheorghe 2023? Răspunsul preoților

Se spală sau nu rufe de Sfântul Gheorghe 2023? Răspunsul preoților!

Se spală sau nu rufe de Sfântul Gheorghe 2023? Răspunsul preoților!

Sfântul Gheorghe este considerat ”cel mai mare peste câmpuri”, semănătorul tuturor semințelor.

Acesta este considerat un sfânt care poate învinge vrăjitoarele, dar și să zădărnicească actele necurate. 

Citește și: La mulți ani de Sf. Gheorghe 2023. Mesaje, urări și felicitări frumoase „Cu ocazia zilei Sfântului tău, îţi doresc o oră de linişte, o zi senină, o săptămână de bucurii, o lună de împliniri, un an de prosperitate, un veac de sănătate, fericire şi iubire.

Se spune că în această zi nu este bine să dormiți. Cei care vor dormi în această zi, vor lua somnul mieilor și vor fi somnoroși pe tot parcursul anului.

Această sărbătoare este marcată cu cruce roșie, așadar nu se calcă rufe, nu se spală și nici nu se fac treburi casnice. Potrivit superstițiilor, cei care vor spăla în această zi, vor fi triști și vor vărsa lacrimi pe tot parcursul anului.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si