Fiecare etapa a ritualului trebuie stropita cu palinca iar gospodarul nostru stie sa-si cinsteasca ajutoarele
Dupa ce Ghita a fost curatat si spalat, Nea Ilie incepe sa imparta carnea in functie de bucatele pe care le va pregati sotia sa pentru Sarbatori.
"Astea le luam si le vom face racitura, de obicei se face la Anul Nou, sunt care fac si la Craciun.
Incet ,incet, porcul este transat iar Nea ilie se apuca de facut carnati.
Secretul carnatilor de casa consta in cantitatea de carne proaspata folosita.Asa ca, gospodarul nostru alege bucatile cele mai potrivite si le toaca.
"Am portionat carnea, sunt aproximativ 4 portii. Si punem la fiecare portie cate o mana de usturoi".
Se pune apoi sare, cate un pumn pentru fiecare portie si condimente
Boia de ardei dulce, sau s epoate pune si iute si aum punem piper in functie de care este mai aspru sau mai putin eu pun mediu cam o mana.
Odata puse toate ingredientele necesare se trece la o alta etapa
Trebuie framatat bine, sa fie bine omogenizat, amestecat, cum zicem noi.
Imediat ce carnea este gata pregatita, nea Ilie trece la cea mai usoara etapa. Are si o masinarie speciala unde pune compozitia
Punem matul sau intestinul cum vrei sa -i spui, intestinul subtire se foloseste invartim din manivela si ne iese carnaciorul.
Pentru a fi sigur ca acesti carnati sunt buni, maramureseanul nostru se bazeaza pe oaspetii care ii gusta.
Cand il dai la cineva si il mananca cu pofta esti satisfacut si zici ca ii bun carnatul.