Șeful Casei de pensii, veste bună despre pensia minimă. "Vor fi creșteri de peste 100%"
Noua lege a pensiilor va aduce creșteri considerabile pentru unii pensionari care primesc în prezent indemnizația socială minimă de 1.125 lei, cu condiția ca aceștia să aibă un stagiu de cotizare mare.
Author: Sorin Negru vineri 10 noiembrie 2023 , 09:09
Pensia minimă va crește de la 1 ianuarie 2024 cu același procentaj de 13,8% ca în cazul tuturor pensiilor, cu toate că este o indemnizație socială care se acordă în baza legislației de ajutor social.
Anunțul a fost făcut joi de șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, care a oferit și exemple de creșteri de peste 100% a pensiei minime.
Și ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a vorbit joi despre faptul că noua lege a pensiilor diminuează "o inechitate importantă, și anume cea cu privire la indemnizația minimă socială".
În briefingul de presă de după ședința de Guvern de joi, în care noua lege a pensiilor s-a adoptat cu un scandal între cele două partide din alianța de guvernare, ministrul Muncii a precizat că noua lege este "sustenabilă și aplicabilă", în ciuda avertismentului
venit de la Finanțe că impactul bugetar nu poate fi susținut.
Pensia minimă ajunge la valoarea de 1.281 lei de la 1 ianuarie 2024
După indexarea cu 13,8%, pensia minimă din România va ajunge la valoarea de 1.281 lei.
"De la 1 ianuarie, indemnizația socială va crește și va avea același mecanism de creștere precum valoarea punctului de pensie, pentru că ne dorim ca această indemnizație socială să crească tot cu de 13,8%, ajungând la valoarea de 1.281
de lei", a spus Daniel Baciu.
Cum se majorează pensia minimă din 2024 după noua lege a pensiilor
Pensionarii cu stagiu mic de cotizare, care sunt încadrați în indemnizația socială, nu beneficiază de majorarea pensiei de la 1 septembrie pentru că "având doar 15 ani cotizați, nu se mai încadrează în punctajul suplimentar, care se acordă de la 25 de ani plus", a explicat Daniel Baciu la Antena 3.
În schimb, vor fi pensionari care acum au pensia minimă de 1.125
lei care vor ajunge de la 1 septembrie să primească în mână 2.340 lei.
Va fi o creștere de 112,14%, după cum a arătat șeful Casei de Pensii pe cazul unui bărbat încadrat cu indemnizația socială.
Acest pensionar a fost plătit cu salariul minim, deși a lucrat 36 de ani. Totuși, în acest caz, pensia se va dubla.
"În cazul unui alt pensionar, care se încadrează tot la indemnizația socială, cu 36 de ani de muncă, dar cu o pensie foarte mică, deoarece a lucrat pe un salariu minim, pensia aproape i se va dubla, pentru
că beneficiază de acel bonus de puncte suplimentare, pentru că, față de primul exemplu, stagiul de cotizare contează foarte mult", a explicat președintele Casei de Pensii.
Guvernul României a aprobat, în ședința de astăzi, proiectul de lege privind sistemul public de pensii. Pensiile celor peste 4,7 milioane de beneficiari vor fi recalculate după noua formulă.
Noua lege vine să corecteze inechitățile dintre cei care au muncit la fel dar au ieșit la pensie în ani diferiți, dintre bărbați și femei, între cei care încasează indemnizația minimă socială.
Dreptul la pensie se obține după minim 15 ani de contribuții, fără a fi luate în calcul perioadele necontributive asimilate (studii universitare, stagiul militar, concediul medical, șomajul, deportarea, prizonieratul sau detenția politică).
Se egalizează treptat, până în 2035, vârsta de pensionare pentru femei și bărbați la 65 de ani.