Noua reglementare face parte din modificarile aduse Regulamentului de aplicare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 1391/2006.
”Noi am reglementat tehnic procedura care nu era acoperita de Hotararea de Guvern. Ce face fiecare primarie in parte vom vedea. Noi o sa avem discutii cu fiecare in parte la nivel local, prin serviciile rutiere si dansii vor emite actele necesare”, a explicat Florentin Bracea, potrivit News.ro.
”Avem cadrul general, dar nu cadrul pe fiecare primarie in parte”, a spus seful Directiei Rutiere cu privire la modalitatea de ridicare a masinilor.
”Masinile vor fi ridicate de pe partea carosabila(...). Se vor ridica masinile cand fiecare autoritate locala va avea un serviciu de ridicari”, a subliniat Bracea.
Masura ridicarii masinilor ar trebui sa fie una suplimentara, a precizat seful Directiei Rutiere. ”In primul rand, avem oprire si stationare neregulamentara. Nu trebuie sa aplicam direct masura ridicarii. Aplicarea legii se va face gradual. Intai se aplica sanctiuni in zona respectiva. Daca exista o problema care nu se poate rezolva, atunci se ridica masina", a mai spus Florentin Bracea.
”Daca in masina este un caine, probabil nu o ridicam.
Directorul din IGPR a exemplificat cateva reglementari aduse Hotararii de Guvern: ”Se considera stationare pe partea carosabila situatia in care oricare dintre rotile vehiculului sau remorcii se regaseste pe partea carosabila, astfel extinzandu-se sfera de aplicare a masurii de ridicare a vehiculelor avand in vedere ca stationarea se produce si in alte locuri decat pe carosabil”.
Totodata, potrivit noilor reglementari, se interzice oprirea voluntara a vehiculelor pe pistele pentru biciclete si pietoni, precum si pe trotuar, cu exceptia spatiului pe care administratorul public a executat amenajari marcate si semnalizate corespunzator.
”Ridicarea vehiculului nu se dispune, sau daca a fost dispusa, nu se pune in executare sau inceteaza in cazul in care in vehicul este vizibila prezenta unei persoane. In aceasta situatie, conducatorul vehiculului este direct raspunzator de situatia in care prezenta persoanei/lor este vizibila cu ocazia dispunerii unei astfel de masuri”, a mai explicat comisarul sef.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Masura ridicarii se dispune in scris, in trei exemplare: primul exemplar ramane la emitent, al doilea- la administratorul public/local, iar al treilea- la persoana care solicita inapoierea vehiculului.
In hotarare se precizeaza ca depozitarea vehiculelor se face numai in spatii special amenajate, masinile fiind transportate in conditii de siguranta.
Hotararea de Guvern prevede si modificari privind circulatia biciclistilor. La Articolul 14, apare o modificare la litera C, care precizeaza ca bicileta trebuie sa fie dotata cu sistem de avertizare sonora si trebuie sa fie echipata pe timp de noapte cu lumina de culoare alba sau galbena, iar in spate cu lumina de culoare rosie si cu cel putin un dispozitiv fluorescent-reflcetorizant, vizibil, de aceeasi culoare. La Articolul 118, se recomanda ca la depasirea unei biciclete distanta laterala minima sa fie de 1,5 metri.