Șeful NATO, Mark Rutte, avertisment sumbru: "Nu suntem pregătiți pentru ce urmează"
Șeful NATO, Mark Rutte, a lansat joi un avertisment sumbru cu privire la evoluția conflictului din estul Europei, dintre Rusia și Ucraina. "Trebuie să ne pregătim pentru ce mai rău", spune el.
Author: Sorin Negru vineri 13 decembrie 2024 , 15:18
Mark Rutte le-a cerut joi statelor membre ale Alianţei NATO să treacă la o „mentalitate de război” şi să-şi crească bugetele Apărării și producţia militară pentru a fi pregătite în faţa ameninţărilor Rusiei.
If #NATO Allies don’t spend more together now to prevent war, we will pay a much, much, much higher price later to fight it.
În prima sa apariție publică la Bruxelles de când a devenit șef al alianței de securitate conduse de SUA, Mark Rutte a remarcat că membrii NATO și-au alocat mai mult de 3% din PIB pentru apărare în timpul Războiului Rece.
"Nu suntem pregătiți pentru ceea ce ni se va întâmpla peste patru până la cinci ani. Pericolul se îndreaptă spre noi cu viteză maximă”, a spus Rutte în timpul unui discurs găzduit de think tank-ul Carnegie Europe. "Nu trebuie să privim în altă parte. Trebuie să facem față”, a adăugat el.
Rusia și China, avans în cursa înarmării
Șeful NATO a spus că fabricile de arme rusești produc echipamente de război non-stop, în timp ce baza militaro-industrială a Chinei crește și ea.
Beijingul investește masiv în muniție, își accelerează capacitățile spațiale și își extinde arsenalul nuclear.
"Industria noastră de apărare aici, în Europa, a fost golită de zeci de ani de subinvestiții și interese industriale naționale înguste. Industria noastră este prea mică, prea fragmentată și prea lentă”, a spus Mark Rutte.
We can prevent the next big war on #NATO territory and preserve our way of life.
"Potrivit unor surse, China achiziționează sisteme de arme și echipamente de ultimă generație de cinci până la șase ori mai repede decât SUA.”
În timpul primului său mandat la Casa Albă, președintele Trump a cerut mai multe cheltuieli de la membrii NATO, amenințând că va scoate SUA din alianță dacă nu vor reuși.
Ultimatumul său, împreună cu șocul oferit de invazia Rusiei din februarie 2022 a Ucrainei vecine, a determinat 23 de membri NATO să atingă sau să depășească valoarea de referință de 2% din PIB până în 2024.