Close sidebar
Close sidebar

Care sunt semnele "sfârșitului vremurilor" din Biblie. "Am putea crede că ne aflăm tocmai în acele timpuri", spun preoții

Preoții creștin ortodocși spun că semnele care anunță "sfârșitul vremurilor", citite în deniile din Săptămâna Mare, ne dau tot mai mult senzația că sunt asemănătoare cu ce se întâmplă în zilele noastre.

Sorin Negru,

Care sunt semnele "sfârșitului vremurilor" din Biblie. "Am putea crede că ne aflăm tocmai în acele timpuri", spun preoții

[Sursa foto: Captură YouTube]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Săptămâna Mare 2023. Evangheliile care se citesc în primele două zile ale Săptămânii Mari, începând de la Denia de luni (duminică seara) și până la Liturghia Darurilor mai înainte sfințite de marți, constituie un preludiu, o pregătire a credincioșilor pentru Sfintele Patimi ale Domnului.

Citește și: A început Săptămâna Mare! Lucruri pe care creștinii ortodocși nu au voie sa le facă în această perioadă

Săptămâna Mare 2023.  În slujbele din aceste zile, atenția se focalizează pe capitolele 21-24 de la Sfântul Evanghelist Matei, care conțin dialoguri ale Domnului Iisus cu ucenicii Săi, precum și cu mulțimile adunate la Ierusalim în preajma Paștilor iudaice, culminând cu  descrierea vremurilor din urmă.

La Liturghia Darurilor din Lunea Mare este citit un fragment semnificativ referitor la semnele sfârșitului lumii, potrivit Doxologia.ro.

"Există în Sfintele Scripturi mai multe referiri la aceste momente înfricoșătoare. În general, vremurile din urmă sunt caracterizate – și aceasta nu numai în Biblie și în tradiția iudeo-creștină, ci și la alte popoare, din India până în America dinainte de Columb – prin degradarea ordinii morale coroborată cu aceea a ordinii naturale",

spune pr. Ioan Dumitru Popoiu.

Care sunt semnele sfârșitului vremurilor

Pe lângă înmulțirea fărădelegilor, sunt diferite semne cosmice care vor caracteriza apropierea sfârșitului lumii- întunecarea neașteptată a cerului, căderea unor stele, creșterea sau descreșterea bruscă a mării, decalarea anotimpurilor etc.

Citește și: Săptămâna Patimilor 2023. Ce se face și ce nu se face în ultima săptămână înainte de Paște?

În Evanghelia după Matei, ucenicii Îl întreabă pe Iisus nu când, ci  care sunt semnele care anunță a doua Sa venire pe pământ și sfârșitul veacului.

Citeste si: Când intră bursele elevilor pe card. Anumite categorii de copii urmează să primească o sumă mai mică. Care este motivul?- kanald.ro

Citeste si: Doliu imensi! Interpretul de muzică populară a murit, cu doar o lună înainte de ziua lui de naștere. Fiica sa a făcut anunțul cutremurător:- wowbiz.ro

Citeste si: Ce mesaj i-a transmis Putin lui Donald Trump în ziua reîntoarcerii la Casa Albă și de ce ne privește și pe noi- antena3.ro

Domnul le spune că vor veni unii ce vor pretinde a fi trimiși ai Lui sau chiar vor încerca să se identifice cu El.

Alte semne sunt: războaie și zvonuri de războaie, conflicte între popoare și între împărății (mari puteri), foamete, ciumă( boli molipsitoare), cutremure prin diferite părți, prigoană împotriva ucenicilor lui Hristos (a se înțelege, împotriva creștinilor), trădări reciproce, toate culminând cu răcirea iubirii multora, cauzată de înmulțirea fărădelegii.

"Am putea crede că ne aflăm tocmai în acele timpuri"

În Lunea Mare, în textul citit de preot în biserică, de la versetul 14 până la 35, Domnul mai anunță alte semn ale acelor vremuri: „ Şi se va propovădui această Evanghelie a împărăţiei în toată lumea spre mărturie la toate neamurile ”, ceea ce înseamnă că nu va exista posibilitatea ca unii să se îndreptățească la Judecată prin cuvintele: „n-am știut” sau „nu mi s-a spus”.

Domnul mai menționează și fuga poporului din cetate și greutățile refugiului, pentru ca apoi să revină la profeții ale încheierii veacurilor: apariția unor falși hristoși și a unor falși prooroci care vor avea puterea de a săvârși minuni, urmată de întunecarea soarelui și a lunii.

Citește și: Săptămâna Mare 2023. Ce sunt Deniile și la ce oră încep

În final, „ se va arăta pe cer semnul Fiului Omului şi vor plânge toate neamurile pământului şi vor vedea pe Fiul Omului venind pe norii cerului, cu putere şi cu slavă multă ”, ca apoi îngerii să anunțe Judecata de Apoi.

"Analizând toate cele descrise de Mântuitorul, am putea crede că ne aflăm tocmai în acele timpuri. Însă o viziune istorică a lumii, bine documentată, arată că aceste semne au fost interpretate drept apropierea sfârșitului lumii și la vremea căderii Imperiului Roman sub popoarele migratoare, la căderea Constantinopolului sub turci, în timpul Războiului de 100 de ani și a Marii Ciume, în timpul celor două războaie mondiale", scrie preotul de la manastirea „Sf. Martiri Brâncoveni” a Centrului Eparhial din Nürnberg.

Cuvintele lui Iisus nu sunt "previziuni nostradamice"

Protos. Popoiu, care de la 1 ianuarie 2023 este consilier administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului, spune că semnele sfârșitului vremurilor ne îndeamnă la pregătire duhovnicească.

Citeste si: Ce a pățit mama Geta? Getuța i-a trimis un pachet cu bunătăți mamei sale! "Dumnezeu să-ți dea sănătate și să te ferească de rău!"- kfetele.ro

Citeste si: Emilia Ghinescu: "Mă retrag în mine atunci cand mi-e dor". Artista își deschide inima în fața fanilor. Ce sentimente o încearcă- radioimpuls.ro

Citeste si: Ce mesaj i-a transmis Putin lui Donald Trump în ziua reîntoarcerii la Casa Albă și de ce ne privește și pe noi- antena3.ro

"Fiindcă de la o generație la alta se pare că sfârșitul s-a tot amânat, s-au făcut și calcule pentru a descoperi când anume acest lucru se va întâmpla. Ultimele zvonuri anunțau anii 1999, 2000 sau 2012. În zilele noastre, pandemia de coronavirus, războaiele din Siria și Ucrania sau cutremurele din Turcia și alte nenorociri întregesc peisajul „apocaliptic” iminent", scrie preotul ortodox.

O lectură duhovnicească a acestui capitol din Evanghelie ne face să înțelegem că Mântuitorul Hristos nu enumeră strict aceste semne, ci trasează linii generale, printre ele dând și câteva îndemnuri, învățându-ne cum să ne pregătim de întâlnirea cu Dreptul Judecător: „ vedeți să nu vă amăgească cineva ”; „ luați seama să nu vă speriați ” și mai adaugă: „ cel care va răbda până la sfârșit, acela se va mântui ”.

Aceasta înseamnă că Domnul nu îi lasă pe ascultătorii de odinioară și nici pe noi cei de azi într-o ceață profetică, fiindcă spusele Sale nu sunt oracole și nici previziuni nostradamice care permit cele mai fanteziste interpretări.

Scopul lor constă nu în scrierea dinainte a istoriei, ci în pregătirea celor credincioși pentru vremea când vor da seamă de faptele lor, mai explica preotul român.

Detalii aici

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI