Semnificaţia expresiei „Sfinte Sisoe”. Ce înseamnă și de unde provine
Posibil să fi auzit cel puțin o dat de expresia de mirare: „Sfinte Sisoe!“. Însă, puțini sunt cei care știu și de unde provine această expresie şi ce înseamnă.
Trebuie să știți că expresia "Sfinte Sisoe" vine de la unul dintre cei mai mari sfinți, care este prăznuit anual pe 6 iulie și este considerat de către biserica ortodoxă protectorul copiilor.
În calendarul creștin ortodox, în fiecare an, la data de 6 iulie Biserica Ortodoxa Română îl prăznuiește pe Sfântul Sisoe, totodată acesta este unul dintre cei mai pomeniți Sfinți.
Românii folosesc adesea expresia „Sfinte Sisoe!”, pentru a-și exprima mirarea sau speriertura față de o anumită situație sau lucru. Această expresie provine de la anumite situații din viața cuviosului Sisoe. Astfel, Sfântul Sisoe obișnuia la începutul lunii aprilie, de ziua păcalelii, să-l păcălească pe bunul său prieten, Sfântul Antonie cel Mare spunându-i ori că l-a văzut pe diavol făcându-și nevoile în vasul din care mâncau sau că a înviat din morți diverse victime ale unei epidemii de ciumă. De la aceste glume ale sale se spune că a apărut ca tradiție Ziua Păcălelilor – 1 Aprilie.
Vă mai amințiți unde ați auzit pentru prima dată expresia „Sfinte Sisoe!”? Ei bine, este aproape imposibil să nu fi auzit, fie la Tv, fie doar și fugitiv, expresia „Sfinte Sisoe!“, atunci când cineva este uimit sau se sperie de ceva.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Calendar ortodox 6 iulie 2021: Sf. Sisoe. Ce nu ai voie să faci în această zi sfântă?
La început acest nume „Sisoe” ar putea părea mai ciudat, exotic sau chiar iar ne poate duce cu gândul la un personaj inventat pentru desenele animate.
Însă nu sunt mulți cei care cunosc faptul că Sfântul Sisoe chiar a existat și a trăit într-una dintre mănăstirile pustiului egiptean, vreme de 72 de ani.Sfântul Sisoe a „fost continuatorul unei mari tradiţii monastice, lăsate moştenire de către Sfântul Antonie cel Mare. La puțin timp după moartea Sfântului Antonie, pe când pustiile Sketis și Nitria începeau să fie populate cu mulţi tineri care doreau să devină călugări, părintele Sisoe s-a hotărât să meargă într-un loc mai liniştit, în care să-şi trăiască viaţa doar pentru Dumnezeu. A intrat în pustie şi nu a mai ieşit de acolo timp de 72 de ani. 72 de ani în dragostea lui Dumnezeu şi în rugăciune pentru întreaga lume“, potrivit doxologia.ro.
Citeste si: Calendar ortodox azi, 5 iulie 2021: Sf. Atanasie. Ce nu ai voie să faci în această zi de sărbătoare?
În tradiție se spune că Sfântului Sisoe i s-a oferit puterea de a-i videca pe oameni, în special pe copii, dar și să alunge relele din calea acestora. a descoperit iubirea de Dumnezeu încă din tinerețe.