Legea a fost adoptata cu 103 voturi ”pentru”, unul ”impotriva” si doua abtineri.

Potrivit proiectului de lege, producatorii de carne de porc beneficiaza de ajutoare de stat cuprinse intre 15.000 si 2,5 milioane de euro pe an, in functie de numarul de porci livrati abatoarelor.

Programul de sustinere a crescatorilor de porci este unul multianual si este prevazut a se desfasura intre 2017 si 2020, banii urmand a se acorda de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Agriculturii.

Plafoanele anuale ale programului se aproba prin hotarare a Guvernului, iar pentru 2017 este prevazuta suma de 86 de milioane de euro. Valoarea intregului program pentru perioada 2017- 2020 a fost stabilita, prin amendament al Comisiei de agricultura a Senatului, la suma de 446 de milioane de euro.

Pentru a beneficia de programul de ajutoare de stat, producatorii de carne de porc trebuie sa fie organizati ca persoane juridice sau persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale. De asemenea, ei trebuie sa fi livrat catre abatoare autorizate porci grasi cu o greutate a carcasei calde de minimum 75 kg.

O conditie este si ca porcii grasi sa provina din purcei intrati, mutati sau transferati in exploatatia beneficiarului la o greutate medie a lotului de maxim 30 kg/cap.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Nu in ultimul rand, pentru accesarea programului, producatorii trebuie sa livreze minimum 600 si maximum 100.000 de capete de porci grasi anual.
Ajutorul de stat se acorda sub forma unor pachete de sprijin, valoarea unui pachet fiind echivalentul a 10.000

de euro. Un producator poate beneficia de ajutor pentru minimum unu si maximum 250 de pachete de sprijin intr-un an.

Calcularea numarului de pachete se face dupa formula: numarul de carcase, inmultit cu echivalentul a 25 euro/ carcasa, impartit la echivalentul a 10.000 de euro. Cu alte cuvinte, suma minima pe care o poate primi un producator de carne de porc care livreaza 600 de carcase pe an este de 15.000 de euro. Suma maxima, pentru livrarea a 100.000 de carcase intr-un an, este de 2,5 milioane de euro.

Initiatorii isi motiveaza demersul prin faptul ca, in domeniul cresterii animalelor, concurenta cu produse din afara tarii a avut influente negative in valorificarea produselor obtinute, carora i s-au adaugat disfunctionalitatile pietei precum embargoul impus de Rusia in ceea ce priveste importul de carne de porc, seceta severa din anii 2015 si 2016.

”Desi inainte de 2014 Romania nu a fost unul dintre statele exportatoare de produse agricole in Federatia Rusa, instituirea embargoului din vara anului 2014 a afectat in mod direct producatorii romani din cauza surplusului de produse existent pe piata UE. Ca urmare, scaderi severe ale preturilor au fost inregistrate chiar si in perioade in care acestea ating in mod normal varful de sezon”, se arata in expunerea de motive a initiativei legislative.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Initiatorii mai spun ca, prin acordarea ajutoarelor de stat in domeniul cresterii porcinelor, se urmareste eficientizarea activitatii acestui sector, asigurarea necesarului de consum intern de produse proaspete, obtinerea unor produse de calitate, competitive cu cele de pe piata europeana, a unei eficiente economice in realizarea si valorificarea acestora, acoperirea pierderilor de venit inregistrate  de crescatorii de porcine, precum si evitarea migratiei din mediul rural, odata cu crearea de noi locuri de munca.

Initiativa legislativa a fost semnata de 16 senatori si deputati de la PSD si ALDE si a fost inregistrata la Parlament pe 14 februarie 2017 pentru a fi dezbatuta in procedura de urgenta. Senatul este prima camera sesizata in acest caz, urmand ca for decizional sa fie Camera Deputatilor.

Sursa: news.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si