Close sidebar
Close sidebar

Senatul a adoptat un nou proiect referitor la activitatea lucrătorilor casnici. Cu ce sumă vor fi plătiți

Senatul a aprobat, luni 14 martie 2022, în plen, în calitate de primă Cameră legislativă sesizată, proiectul de lege al Guvernului referitor la reglementarea activității prestatorului casnic, prin care se introduce posibilitatea remunerării acestuia în tichete cu valoare nominală de 15 lei.

Alexandra Costea,

Senatul a adoptat un nou proiect referitor la activitatea lucrătorilor casnici. Cu ce sumă vor fi plătiți

[Sursa foto: istock.com]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Au fost consemnate un număr de 97 de voturi "pentru" şi 11 voturi împotrivă. Actul normativ pune în ordine modul în care persoanele fizice, care sunt prestatori casnici, vor putea desfăşura activităţi casnice ocazionale în beneficiul altor persoane şi remunerarea acestora în tichete de activităţi casnice, valoarea nominală a unui tichet de activităţi casnice fiind de 15 lei. Numărul de tichete pe care îl va primi prestatorul casnic este cel negociat cu beneficiarul casnic anterior începerii activităţii.

Citeste si: Ucrainenii veniți la noi în țară ar putea schimba în bine piața muncii din România. Ce spun specialiștii

Prestatorul casnic nu poate fi un membru al familiei destinatarului. Activitatea trebuie să se desfăşoare în gospodăria beneficiarului casnic.

Cum funcționează tichetul de activități casnice

Tichetul de activităţi casnice se achiziţionează de la oricare dintre agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene şi a municipiului Bucureşti.

Proiectul, iniţiat de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, stabileşte că angajaţii pot beneficia de aceste tichete şi sub formă de primă sau bonus, pe lângă salariul de bază stabilit.

Citeste si: Doliu în România. O cunoscută astroloagă s-a stins din viață- kanald.ro

Citeste si: ȘOC! Filmarea cu sărutul dintre Șoșoacă și Simion a creat vâlvă în mediul online!- wowbiz.ro

Citeste si: Castelul cu vinuri din România, vechi de 400 de ani, pierdut la cărți și răscumpărat. Cât costă o vizită la Bethlen-Haller- antena3.ro

Citeste si: Doi bărbați din Galați au fost găsiţi morţi în casă. Pompierii dau vina pe o butelie montată incorect

Pentru veniturile realizate din desfăşurarea activităţii, prestatorul casnic datorează impozitul pe venit şi contribuţia de asigurări sociale, dar nu are calitatea de contribuabil/plătitor de venit la sistemul de asigurări sociale de sănătate.

Legea va intra în vigoare la 1 ianuarie 2024, cu excepţia articolului 13 alineatul (1), care prevede că "în scopul aplicării prezentei legi, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale înfiinţează, până la 1 ianuarie 2024, Platforma electronică de evidenţă

a desfăşurării activităţilor casnice".

Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Citeste si: Zeci de milioane de oameni sunt în lockdown în China. Motivul ar fi un nou val de infectări cu tulpina Omicron

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI