Close sidebar
Close sidebar

Senzori de umiditate a solului: Cum funcționează și de ce ar trebui să îi folosesc?

Se pun adesea întrebări despre senzorii de umiditate a solului. Ce fac aceștia, mai exact? De ce am nevoie de o sondă de sol?

Mircea Pop,

Senzori de umiditate a solului: Cum funcționează și de ce ar trebui să îi folosesc?


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Sunt module electronice ușor de utilizat sau sunt doar niște gadgeturi sofisticate pentru cei pasionați de tehnologie? Adevărul este că sunt un accesoriu foarte ușor de utilizat și practic în trusa de instrumente a oricărui grădinar. Așadar, dacă nu ești sigur care este treaba cu senzorii de umiditate a solului, iată un ghid rapid și simplu.

Ce sunt senzorii de umiditate a solului?

În esență, este vorba despre o sondă pe care o introduci în solul în care cresc plantele pentru a înregistra condițiile de umiditate. Practic, este o modalitate mai precisă de a determina cât de umed sau uscat este solul.

Acestea oferă grădinarilor o imagine mai cuprinzătoare a ceea ce se întâmplă în subteran și când plantele au nevoie de mai multă sau mai puțină apă.

Cum funcționează senzorii de sol?

De la inventarea lor, majoritatea senzorilor de udare a plantelor au măsurat umiditatea solului într-unul din cele două moduri:

- prin măsurarea conductivității solului (rezistența senzorului crește atunci când solul se usucă și scade atunci când solul devine mai umed)

- sau prin măsurarea presiunii de aspirație la vârful sondei (care oferă o indicație a cât de mult trebuie să lucreze rădăcina pentru a extrage apa din sol)

Ambele sisteme au dezavantajele lor în ceea ce privește precizia și costul. De aceea, mulți cultivatori s-au orientat către utilizarea senzorilor de capacitate.

Citeste si: Cod galben de PLOI torențiale, descărcări electrice și GRINDINĂ! Care sunt județele afectate?- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citește și: VIDEO- Noi măsuri: se acordă sume de bani de la stat pentru garduri electrice care să țină urșii la distanță

Care sunt avantajele utilizării unui senzor de umiditate a solului?

Multa lume îi adoră.

Și pe bună dreptate. Există o gamă largă de beneficii ale utilizării senzorilor de umiditate a solului- fie că este vorba de sere, grădini sau ghivece de plante de interior.

Principalele puncte pozitive sunt:

Comoditate- ne fac viața mult mai ușoară. Plantele vor spune în mod eficient când au nevoie de apă- fără presupuneri. Iar atunci când sunt conectate la un sistem inteligent de irigare automată, nici măcar nu mai trebuie să se ia o stropitoare.

Citește și: VIDEO- Preparate fără aditivi, temă pentru studenții din Iași

Cresc plante mai puternice- consumul de apă al plantelor variază pe măsură ce cresc, astfel că un senzor le ajută să primească cantitatea exactă de apă de care au nevoie pe măsură ce se dezvoltă. Unele plante sunt deosebit de sensibile la schimbările în umiditatea solului și la stresul provocat de secetă, astfel încât, prin optimizarea condițiilor de creștere, se reduce posibilitatea apariției problemelor legate de bolile de rădăcină și se oferă culturilor cele mai bune șanse de a fi sănătoase.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Mădălina Pamfile, încătușată și dusă la INML după ce a fost prinsă băută la volan- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Se economiseste apă- cu toții dorim să economisim resursele noastre naturale prețioase (și să ne reducem facturile la apă). Cu monitorizarea inteligentă a umidității, totul este reglat cu precizie, astfel încât este mult mai eficient din punct de vedere al consumului de apă.

Sunt foarte utile pentru noii grădinari- să știi când să uzi și cât de mult trebuie să uzi poate fi dificil de stăpânit pentru grădinarii neexperimentați. Cu un senzor ai mult mai multe îndrumări pentru a face lucrurile corect.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI