In articol:
- Sf. Ana 2023. Nașterea minunată a Fecioarei Maria
- Ce nu e bine să faci de Sf. Ana
- Moaștele Sfintei Ana, la Muntele Athos
Sf.Ana 2023: Pe ce dată se sărbătorește și ce nu este bine să faci în această zi? Sfânta Ana este în tradiția creștină mama Fecioarei Maria și soția lui Ioachim.
Sf. Ana 2023: Prăznuirea sfintei Ana, în întreaga Biserică Ortodoxa, se face în ziua de 9 septembrie, imediat dupa Nașterea Maicii Domnului.
Citește și: Sf. Maria 2023: Ce trebuie să faci în perioada de dinaintea Adormirii Maicii Domnului?
Sf. Ana 2023. Sfânta Ana era din seminitia lui Levi și a fost fiica Mariei și a preotului Natan din neamul lui Aaron.
Aceștia au trăit în timpul reginei Cleopatra a Egiptului. Preotul Natan a avut trei fiice: Maria, Sovi și Ana, care a născut pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu.
Sf. Ana 2023. Ana era mezina familiei și s-a căsătorit cu înțeleptul Ioachim din Galileia.
Sf. Ana 2023. Nașterea minunată a Fecioarei Maria
Sfânta Ana s-a căsătorit la 15-16 ani, dar a născut-o pe Fecioara Maria abia la vârsta de 60 de ani, după 45 de ani de rugăciuni.
Citește și: Sfânta Ana 2022: Este sărbătoare mare pe 9 septembrie! Ce nu ai voie să faci în această zi?
Sfânta Ana este supranumită în tradiția ortodoxă și ocrotitoarea copiilor.
Se spune că Sfânta Ana și-a dedicat toată viața rugăciunilor și postului. Aceasta a făcut mult bine oamenilor aflați în suferintă, pentru a împlini cuvântul Domnului.
Ce nu e bine să faci de Sf. Ana
Tradiția populară arată că este bine ca în această zi sfântă să dai de pomană pentru sufletul celor din familia ta care nu mai sunt în viață.
Tradițiile arată că cine face treabă în ziua aceasta de sărbătoare "va fi pedepsit cu somnul lung al morții". Azi nu se fac treburi casnice sau muncile câmpului.
Moaștele Sfintei Ana, la Muntele Athos
Moastele Sfintei Ana au fost aduse, din Tara Sfanta in Constantinopol, in anul 710, acestea fiind pastrate in biserica in Biserica Sfanta Sofia, pana in anul 1333.
Schitul Sfanta Ana Mare este cel mai vechi si mai insemnat schit din Sfantul Munte. Schitul a fost intemeiat in ultimele decenii ale secolului al XVII-lea, pentru a pastra in biserica Piciorul stang al Sfintei Ana.
Sfintele Moaste ale Sfintei Ana au fost aduse in schit de catre Cuviosul Simeon, in ziua de 26 octombrie 1666, potrivit codex-ului schitului.
Moastele Sfintei Ana se pastreaza cu mare evlavie in biserica centrala, unde pomelnicele primite din intreaga lume sunt pomenite, cu mare ravna si asezare duhovniceasca. Nenumarate sunt minunile savarsite de Sfanta Ana, mai ales in cazurile privind infertilitatea si nasterea de prunci.
In bisericile Sfantului Munte se mai afla si alte Moaste ale Sfintei Ana. Astfel, in biserica din Manastirea Cutlumus se afla intregul picior drept al Sfintei Ana. In biserica din Manastirea Stavronikita se pastreaza mâna Sfintei Ana.
Părți din trupul Sfintei Ana se mai afla si in Catedrala Patriarhatului din Ierusalim si Antiohia, in Manastirea Kykkos, din insula Cipru, cat si in alte biserici si manastiri din lume.