Close sidebar
Close sidebar

Sf. Andrei 2022: Cele mai frumoase tradiții românești pentru această zi

Sfântul Andrei, ocrotitorul românilor, este sărbătorit de creștini, în fiecare an pe data de 30 noiembrie. Iată cele mai frumoase tradiții românești, pe care este bine să le respecți în această zi sfântă!

Alina Raducu,

Sf. Andrei 2022: Cele mai frumoase tradiții românești pentru această zi

[Sursa foto: doxologia.ro]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Sf. Andrei 2022. Conform tradiţiei populare, în noaptea de 29 spre 30 noiembrie, lupii se adună, iar Sf. Andrei împarte pradă pentru iarnă care începe fiecărui lup. 

Sfântul Andrei a fost unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus. El mai este supranumit şi "Cel Întâi Chemat". Sfântul Andrei a fost fratele Apostolului Petru, fiind ambii fiii pescarului Ioan. Sfântul Andrei este originar din Betsaida, un oraş din Estul Galileei.

Sfântul Andrei este considerat părintele creştinismului românesc, fiind primul dintre apostolii lui Iisus care a ajuns în această zonă. De asemenea, Sf. Andrei mai este considerat ocrotitorul României pentru că a fost primul care a propăvăduit Evanghelia pe aceste meleaguri.

Sf. Andrei 2022: Tradiţii, obiceiuri și superstiţii

Ziua de Sfântul Andrei, 30 noiembrie  marchează începutul iernii în tradiţia veche, aceasta fiind o zi în care se prezice vremea pentru anul viitor.

În această zi, creștinii pun grâu la încolţit pentru a vedea cum va fi recolta în anul ce urmează. Punerea grâului la încolţit reprezintă un semn al belşugului şi se spune că cei care respectă acest obicei vor avea parte de prosperitate anul viitor.

O altă tradiţie asociată cu sărbătoarea Sfântului Andrei ţine tot de prezicerea vremii pentru anul ce urmează. Se crede că dacă în noaptea Sfântului Andrei cerul este senin, atunci iarna ce vine va fi una blândă. Însă, dacă va fi înnorat, va ploua sau va ninge, atunci urmează o iarnă foarte grea.

Citește și: Urări de Sf. Andrei 2022: La mulți ani pentru cei care își sărbătoresc onomastica!

Sf. Andrei 2022: Cele mai frumoase tradiții românești pentru această zi

Citește și: Mesaje de Sf. Andrei 2022: La mulți ani! Cele mai frumoase urări și felicitări

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Sfântul Andrei este sărbătoarea este așteptată cu nerăbdare mai ales de fetele tinere care vor să afle dacă se vor mărita anul ce vine.

De asemenea, noaptea de Sfântul Andrei este una cu o puternică încărcătura mistică astfel că, în funcţie de fiecare zonă a ţării, există tradiţii şi ritualuri diferite pentru fetele nemăritate.

Un obicei srăvechi al acestei sărbători este acela al turtei sărate. Fetele trebuie să pregătească o turtă specială din pâine şi cu multă sare pe care o vor mânca înainte de culcare.

Tradiţia populară mai spune că dacă fetele vor visa un bărbat care le aduce un pahar cu apă, atunci se vor mărita anul viitor. Un alt obicei extrem de cunoscut de Sfântul Andrei este cel al busoiocului pus sub pernă. Firul de busoioc trebuie sfinţit înainte, iar fetele trebuie să spună o rugăciune înainte de culcare. Astfel, îşi vor visa ursitul.

O altă tradiţie veche de Sfântul Andrei este ca fetele tinere şi nemăritate să aşeze cu gura în jos o cană de lut noua, iar pe fundul acesteia să aşeze trei cărbuni încinşi. Și cât timp vor arde aceşti cărbuni, fetele trebuie să spună o rugăciune pentru Sfântul Andrei şi să rotească uşor cana.

Citește și: Sf. Nicolae 2022: Pe ce dată are loc sărbătoarea şi ce tradiţii trebuie să respectăm?

Se mai spune că noaptea de Sfântul Andrei este una extrem de încărcată din punct de vedere mistic. Deşi sărbătoarea este una creştină, practicile populare sunt unele păgâne şi îşi au rădăcinile într-o asociere timpurie cu o divinitate dacică, Sântandrei, o zeitate sărbătorită în prima zi a noului an în cultura dacică. 

Urări de Sfântul Andrei pentru toți sărbătoriții

„Felicitări dragul meu cu ocazia acestei zile. Îți urez să fii mereu sănătos, energic si plin de bucurie. La mulți ani în cântec de clopoței de bucurie!”

„Îți urez să ai o zi a numelui la fel de luminoasă precum un bulgăre alb de zăpadă, la fel de fericită precum cântecul clopoțelului de Crăciun și la fel de frumoasă precum Sărbătorile lângă cei dragi”

„În această zi minunată, eu iți doresc să-ți trăieșți viața astfel încât să nu-ti pară rău de niciun pas făcut, de niciun zâmbet dăruit. Ești un suflet minunat și mă bucur că am avut șansa să te cunosc! Din toată inima iți urez un sincer “La mulți ani!”.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citește și: Felicitări de Sf. Andrei 2022: Imagini cu text. La mulți ani!

Sf. Andrei 2022: Cele mai frumoase tradiții românești pentru această zi

[Sursa foto: doxologia.ro]

„Cele mai frumoase flori, cele mai sincere urări pentru o zi minunată și un an plin de realizari. La mulți ani de ziua numelui! Tot ce-ţi dorești, tot ce-ţi lipseşte şi-ţi foloseşte, sănătate, prieteni adevăraţi şi multă bucurie!”

„La Mulți Ani Andrei si sper sa se spargă conducta fericirii pe strada vieții tale!”

„Un cer albastru fără nori,/ În calea ta să fie,/ Să ai în viață numai noroc și bucurie! La Mulți Ani!”

„De ziua numelui tău, îţi doresc tot binele din lume, noroc, fericire, sănătate şi să ţi se îndeplinească toate dorinţele. La mulţi ani!”

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI