Close sidebar
Close sidebar

Sf. Constantin și Elena 2023. Ce se face și ce nu se face pe 21 mai?

Sf. Constantin și Elena 2023. Sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena are loc în fiecare an în luna mai. Iată pe ce dată are loc sărbătoarea și ce este complet interzis în această zi!

Laura Macovei,

Sf. Constantin și Elena 2023. Ce se face și ce nu se face pe 21 mai?

[Sursa foto: colaj]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Sf. Constantin și Elena 2023. Iată pe ce dată îi cinstim pe  Sfinții Împărați Constantin și Elena și ce nu este bine să facem în această zi!

Cine au fost Sfinții Constantin și Elena?

Această sărbătoare are loc la data de  21 mai 2023. Cine au fost Sfinții pe care îi cinstește Biserica Ortodoxă în această zi?

Sfinții Împărați Constantin și Elena  sunt cunoscuți în istorie pentru rolul lor important în creștinism.

Împăratul Constantin a fost cel care a emis Edictul de la Milano în anul 313, prin care se garanta libertatea religioasă pentru creștini și se recunoștea creștinismul ca o religie oficială în Imperiul Roman.

Citește și: Calendar ortodox 10 mai 2023. Ce sărbătoare este miercuri? Zi cu dezlegare la pește!

Elena este cunoscută pentru activitățile minunate pe care le-a făcut de-a lungul timpului. Potrivit istoriei se spune că ea a fost cea care a găsit Crucea pe care a fost răstignit Iisus Hristos, în Ierusalim.

Citeste si: Pensii militare mai mari pentru o categorie de români. CCR decide săptămâna aceasta cine sunt pensionarii care beneficiază de mărire- kanald.ro

Citeste si: Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie- wowbiz.ro

Citeste si: Un bărbat care a avut erecție timp de peste 30 de ore a primit despăgubiri de 50.000 de euro. Și soția lui a fost compensată- antena3.ro

Sfântul Constantin a fost fiul împăratului Constantius Chlorus și al Elenei. El s-a născut la 27 februarie 272, în cetatea Naissus (astăzi Nis, în Serbia). După moartea tatălui său din 304, Constantin a fost proclamat împărat. Din pricina acestui fapt, fiul Elenei intră în conflict cu Maxentiu, fiul împăratului Maximian, întrucât acesta dorea să ocupe funcția pe care Constantin o deținea, potrivit crestinortodox.ro.

Astfel, Sfinții Împărați Constantin și Elena sunt considerați drept doi dintre cei mai importanți sfinți ai creștinismului, care au avut un impact semnificativ asupra istoriei religioase și politice a lumii.

Ce se face și ce nu se face pe 21 mai?

Sf. Constantin și Elena 2023. Ce se face și ce nu se face pe 21 mai?

[Sursa foto: colaj]

În tradiția populară se spune că oamenii care vor munci pământul în această zi vor avea parte de o invazie a păsărilor dăunătoare.

De Sfinții Constantin și Elena  este păcat să se lucreze în gospodării, nu se plivesc ierburile. Mai mult, în alte zone se spune că aceasta este ziua în care păsările îşi învaţă puii să zboare. În calendarul popular, sărbătoarea Sf. Constantin și Elena este o sărbătoare a păsărilor de pădure, numită Constantin Graur sau Constantinul Puilor.

În ziua sfântă de 21 mai, femeile obișnuiesc să dea cu tămâie și stropesc cu aghiasmă pentru a alunga duhurile rele și necurate. Pentru sănătate și bunăstare, în ziua praznicului, unul dintre membrii familiei este bine să ducă la biserică trei bujori îmbobociți, flori de lămâiță, dulciuri făcute în casă și pâine.

Citește și: Sf. Constantin și Elena 2023. Ce nume se sărbătoresc pe 21 mai? Cui spunem „La mulți ani!”

Citeste si: Românii se vor bucura în fiecare lună de un ajutor în valoare de 660 de lei! Ce trebuie să facă pentru a intra în posesia banilor- kfetele.ro

Citeste si: Anunț cumplit pentru fotbalul românesc. A murit Ion Diaconescu, fostul atacant al Stelei: "Dumnezeu să-l odihnească în pace!”- radioimpuls.ro

Citeste si: Un bărbat care a avut erecție timp de peste 30 de ore a primit despăgubiri de 50.000 de euro. Și soția lui a fost compensată- antena3.ro

De Sfinții Constantin și Elena, era i nterzis să se muncească, iar prin odihna de la muncile câmpului, se credea că recoltele nu vor fi mâncate de păsări. Ziua de Constantinul Puilor era ultima zi în care se mai semănau porumbul, ovăzul şi meiul. În popor se spune că tot ce se seamănă după această zi se usucă.

În această zi de sărbătoare, femeile dau cu tămâie și stropesc cu aghiasmă pentru a alunga duhurile rele și necurate. Pentru sănătate și bunăstare, în ziua praznicului, unul dintre membrii familiei este bine să ducă la biserică trei bujori îmbobociți, flori de lămâiță, dulciuri făcute în casă și pâine.

De asemenea, pentru a se apăra de forțe malefice, țăranii aprind un foc mare și stau în jurul lui, prin acest foc obișnuiesc să treacă și oile, pentru a fi ferite de rele pe timpul cât vor sta la stână.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI