În fiecare an, pe data de 26 octombrie, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Dimitrie, cunoscut și ca Izvorâtorul de Mir. Este sărbătoare cu cruce roșie în calendarul ortodox!

Citește și: Înălțarea Sfintei Cruci 2023. Tradiții, obiceiuri și superstiții pe care creștinii trebuie să le respecte!

Iată tot ce trebuie să știi despre această mare sărbătoare!

Sf. Dumitru 2023: Pe ce dată se sărbătorește în acest an?

Potrivit Calendarului Ortodox, ziua dedicată Sfântului Dumitru este una deosebit de semnificativă pentru comunitatea creștină. Această sărbătoare are loc în fiecare an, pe data de 26 octombrie, fiind marcată printr-o cruce roșie distinctivă.

Sfântul Dimitrie cel Mare, cunoscut și sub numele de Izvorâtorul de Mir, a trăit în Tesalonic în perioada domniei împăraților Dioclețian (284-305) și Maximian (286-305).

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

El s-a născut într-o familie nobilă din Macedonia, iar tatăl său deținea funcția de prefect al Tesalonicului. Sfântul Dimitrie a fost botezat în secret de către părinții săi, din teama persecuțiilor la care erau supuși creștinii în acele vremuri, persecuții impuse de păgâni.

Sf. Dumitru 2023: Pe ce dată se sărbătorește în acest an?

Sf. Dumitru 2023: Pe ce dată se sărbătorește în acest an?

[Sursa foto: Doxologia]

Citește și: Înălțarea Sfintei Cruci 2023. Ce se face și ce nu se face în această zi de mare sărbătoare?

El a crescut învățând tainele credinței sfinte și a arătat întotdeauna compasiune față de cei sărmani și nevoiași. După moartea părinților săi, a fost numit general al armatelor din Tesalia și proconsul al Greciei de către însuși Maximian Galerius, Cezarul Greciei și Macedoniei, înlocuindu-l pe tatăl său în această funcție.

Totuși, Sfântul Dimitrie nu și-a părăsit puritatea sufletească și nici dorința de a obține viața veșnică în Hristos.

El a predicat cuvântul sfânt al Evangheliei în fața mulțimilor, chiar în ciuda pericolelor aduse de păgâni, care priveau cu atenție fiecare mișcare a sa. Cu toate acestea, el a reușit să convertească un număr semnificativ de locuitori din Tesalonic la creștinism.

Această activitate l-a condus în cele din urmă la închisoare, unde a suferit chinuri și a petrecut zile întregi în rugăciune. În cele din urmă, Sfântul Dimitrie a trecut în viața veșnică, fiind ucis cu sulițe.

Sărbătoare mare pe 27 octombrie: Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou

Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou este sărbătorit pe 27 octombrie și ocupă un loc special în inimile credincioșilor, fiind Ocrotitorul Bucureștilor. Această sărbătoare este de mare importanță în calendarul ortodox și este marcată printr-o cruce roșie distinctivă.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Citește și: Sf. Parascheva 2023: Pe ce dată se sărbătorește în acest an și când începe pelerinajul de la Iași?

El s-a născut într-un sat numit Basarabov, situat pe malul râului Lom, în vremea împăraților româno-bulgari.

Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou a fost canonizat în 1955 de către Biserica Ortodoxă Română, iar moaștele sale sunt păstrate la Catedrala Patriarhală din București. În jurul datei de 27 octombrie, an de an, au loc pelerinaje în cinstea sa.

Oameni din toate colțurile lumii vin în București pentru a se închina la Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, căutând protecție împotriva necazurilor și a bolilor.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si