Sf. Gheorghe 2023. Pe ce dată pică sărbătoarea în acest an? Tradiții și obiceiuri importante!
Sf. Gheorghe 2023. În acest an, Sfântul Gheorghe se sărbătorește pe data de 23 aprilie. Iată care sunt cele mai importante tradiții și obiceiuri care trebuie respectate în această zi!
Sf. Gheorghe 2023. Anual, pe data de 23 aprilie, creștin ortodocșii îl prăznuiesc pe Sfântul Gheorghe. Acesta mai este cunoscut și sub numele de San-George. Este considerat un protector al vegetației, al naturii înverzite, al vitelor și al oilor.
Ce nume își sărbătoresc onomastica de Sf. Gheorghe?
Peste 900.000 de români își serbează onomastica, în 23 aprilie, cu ocazia Sfântului Gheorghe.
Numele care își serbează onomastica sunt Gelu; Geluța; Geluțu; Geo; George; Georgel; Georgeta; Georgi; Georgiana; Geta; Gheorghieș; Gheorghina; Gheorghița; Gherghina; Ghiorghe; Ghiorghița; Gica; Gina.
Tradiții și obiceiuri importante de Sf. Gheorghe 2023
În ajunul sărbătorii de Sfântul Gheorghe, în mai multe zone din țară, pe marginea găleții în care se mulge prima dată laptele oilor, se așează ,,colacul oilor'', un colac în forma unei cununi, care se prepară cu ajutorul făinii de grâu curată, apă, sare.
Ulterior se unge cu gălbenuș de ou.
Doi pastori trebuie să rupă în două colacul. De asemenea, potrivit tradiției, păstorul care rămâne cu partea mai mare a colacului va avea noroc în privința producției de lapte în vara pastorală.
În ajunul zilei de Sfântul Gheorghe, în unele zone, la primul muls, în locul colacului se folosește o cunună din ramuri verzi, care are puteri magice. Aceasta va spori laptele și va alunga forțele rele.
În dimineața Sfântului Gheorghe, bărbatul din familie așează la stâlpii porților și caselor, la ferestrele și ușile caselor, grajdurilor, grădinilor, mormintelor din cimitire, ramuri verzi.
Acest lucru se considera ca fiind o protecție în privința forțelor malefice.
Ramurile verzi se păstrau peste an și se foloseau împotriva bolilor. Acestea se puneau în hrana animalelor, în credința că acestea vor fi protejate de puterea duhurilor rele.
În ajunul Sfântului Gheorghe, fetele care trebuiau să se mărite, credeau că își pot vedea ursitul dacă priveau în acea noapte, într-o cofă plină cu apă.
În dimineața zilei de 23 aprilie, fetele trebuiau să pună în mijlocul drumului brazde verzi, care se împodobeau cu coronițe, pentru a observa care fecior va călca peste ele. Dacă băieții care le erau dragi nu călcau pe coronițe, fetele credeau că în acel an se vor căsători. Brazdele și coronițele erau păstrate pentru a le face farmece de dragoste sau pentru ameliorarea anumitor boli.