Close sidebar
Close sidebar

Sf. Maria 2023: De ce nu se spune "La mulți ani" de Adormirea Maicii Domnului?

În data de 15 august este sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, iar soborul bisericesc transmite că nu trebuie sărbătorită din perspectivă onomastică. Pe 15 august nu se urează "La mulți ani" celor care poartă numele de Maria, Marian sau alte derivate.

Elena Tasca,

15 august 2023, Adormirea Maicii Domnului

[Sursa foto: condoleante.ro]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Urările de "La mulți ani" nu se oferă pe 15 august. Adormirea Maicii Domnului, sărbătoare cu cruce roșie în calendarul ortodox, nu se serbează de creștini, reprezentând "mutarea" Fecioarei Maria lângă Fiul său.

Motiv de sărbătoare, nu de serbare

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului reprezintă pentru creștini una dintre cele mai importante sărbători din an. Pe 15 august se sărbătorește "mutarea" Maicii Domnului alături de Fiul său, pentru că tradiția bisericii spune că Fecioara Maria nu a trecut la cele veșnice, ci a fost mutată într-o altă viață.

Astfel, pe 15 august, în biserica ortodoxă se prăznuiește Adormirea Maicii Domnului prin Tradiția Bisericii, această minune nefiind menționată în Evanghelii:

" Acestea zice Fiul tău: Vremea este a muta pe maica Mea la Mine. Nu te teme de aceasta, ci primește cuvântul cu bucurie, de vreme ce vii la viața cea nemuritoare"

Tradiția bisericii spune că Maica Domnului a fost înștiințată de un înger despre trecerea ei în viața nemuritoare. După ce Fecioara Maria și-a cerut iertare de la toți, și-a dat duhul.

Domnul Însuși S-a coborât din ceruri pentru a primi în mâinile Sale sufletul ei cel sfânt. Atunci s-au petrecut multe minuni: ochii orbilor și auzul surzilor s-a deschis, ologii și bolnavii s-au vindecat. Mormântul a fost găsit gol de Apostolul Toma la trei zile de la minune. Trupul Fecioarei Maria a fost ridicat la ceruri de Fiul său.

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Azi începe postul Maicii Domnului, care durează până pe 14 august

[Sursa foto: historia.ro]

În aceste condiții, ziua de 15 august nu este motiv de petrecere pentru creștini. Chiar dacă Adormirea Maicii Domnului nu a însemnat trecerea la cele veșnice, ci un motiv de bucurie pentru Fecioara Maria și Fiul său, dar și pentru oamenii care au fost vindecați de boli, biserica

nu recomandă urarea de ”La mulți ani”  persoanelor care poartă numele de Maria, Marian, Mariana sau alte derivate.

Citește și: Sărbători religioase august 2023: În ce zile nu este bine să speli? Este cruce roșie în calendarul ortodox

Postul Adormirii Maicii Domnului

Astăzi, 1 august, începe postul Adormirii Maicii Domnului, care durează până pe 14 august, cu o zi înainte de marea sărbătoare. În fiecare an, postul este în aceeași perioadă, pentru că sărbătoarea are dată fixă.

În acest post, creștinii pot consuma untdelemn și vin în zilele de sâmbătă și duminică, iar pește se mănâncă doar pe 6 august, de Schimbarea la Față.

Citește și: Calendar ortodox 2 august 2023: Ce sărbătoare este miercuri?

Mini-vacanță pentru bugetari

Data de 15 august este considerată zi liberă, legală, pentru angajați. Anul acesta Adormirea Maicii Domnului se sărbătorește într-o zi de marți. De asemenea, bugetarii vor primi și data de 14 august ca zi liberă legală, pentru că este singura zi lucrătoare între zilele de repaus săptămânal și ziua liberă legală.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Fiica Ralucăi Moianu nu a ascultat! Ce i-a interzis fosta prezentatoare TV tinerei de 19 ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

"Guvernul a stabilit, printr-o hotărâre, ca ziua de 14 august 2023 să fie zi liberă pentru salariații din instituţiile şi autorităţile publice, având în vedere că acestea se situează între zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează, conform Codului Muncii, și zile de repaus săptămânal", se pare că a transmis într-un comunicat Ministerul Muncii.

Citește și: Se spală azi, 1 august 2023, în ziua în care începe Postul Sf. Marii?

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI