Sf. Maria 2023: Pe ce dată se sărbătorește Nașterea Maicii Domnului? În tradiţia populară, Naşterea Maicii Domnului reprezintă începutul toamnei. Se spune că în această zi, păsările, în special rândunelele zboară spre locuri mai calde.

Pe ce dată se sărbătorește Nașterea Maicii Domnului?

Potrivit Părintelui Patriarh Daniel, Nașterea Maicii Domnului este fixată de către Biserică la începutul anului bisericesc, pe data de 8 septembrie.

De asemenea, cifra 8 reprezintă viața veșnică.

Sf. Maria 2023: Pe ce dată se sărbătorește Nașterea Maicii Domnului? Calendar ortodox pentru luna septembrie

Sf. Maria 2023: Pe ce dată se sărbătorește Nașterea Maicii Domnului? Calendar ortodox pentru luna septembrie

Maica Domnu­lui este cea din care Se naște pe pământ, prin lucrarea Duhului Sfânt, Fiul Cel veșnic al lui Dumnezeu. Prin sfințenia vieții sale, ea a deve­nit ocrotitoarea anului bisericesc", arată patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Citește și: Sf. Ana 2023: Pe ce dată se sărbătorește și ce nu este bine să faci în această zi?

Ce rugăciune trebuie să rostești de Sfânta Maria Mică

„O, Preacurată Maică a Domnului, a puterilor de sus, împărăteasa cerului și a pământului, atotputernică apărătoare și tărie a noastră, primește această cântare de laudă și de mulțumire de la noi, nevrednicii robii tăi. Înalță rugăciunile noastre la tronul lui Dumnezeu și Fiul tău, ca să fie milostiv nedreptăților noastre.

Sf. Maria 2023: Pe ce dată se sărbătorește Nașterea Maicii Domnului? Calendar ortodox pentru luna septembrie

Sf. Maria 2023: Pe ce dată se sărbătorește Nașterea Maicii Domnului? Calendar ortodox pentru luna septembrie

Să adauge harul Său tuturor celor ce cinstesc preacinstit numele tău și cu credință și cu dragoste se închină făcătoarei de minuni icoanei tale.

Că nu suntem vrednici să fim miluiți de Dânsul și pentru aceasta năzuim la tine, că ești acoperitoarea noastră și grabnică ajutătoare.

Auzi-ne pe noi, cei ce ne rugăm ție; ocrotește-ne pe noi cu atotputernicul tău Acoperământ și cere de la Dumnezeu Fiul tău să dea păstoriților noștri sfințenie, ca să privegheze și să ocârmuiască sufletele noastre; ocârmuitorilor de orașe, înțelepciune și putere; judecătorilor, dreptate și necăutare la față; învățătorilor, minte și smerită înțelepciune; asupriților, răbdare; asupritorilor, frică de Dumnezeu; celor mâhniți, răbdare și bucurie duhovnicească; neînfrânaților, înfrânare; și nouă, tuturor, duhul înțelepciunii și al cucerniciei, duhul milostivirii și

al blândeții, duhul curăției și al dreptății. Așa, Doamnă preasfântă, milostivește-te asupra noastră și asupra neputinciosului tău popor.

Pe cei rătăciți povățuiește-i pe calea cea bună, pe cei bătrâni îi sprijinește, pe prunci îi păzește și pe noi, pe toți, ne apără și ne ocrotește cu milostivirea ta. Pe toți, scoate-ne din adâncul păcatului și ne luminează ochii inimii noastre spre căutarea mântuirii. Milostivă fii nouă aici, în această viață, iar la înfricoșătoarea judecată să te rogi pentru noi către Fiul tău și Dumnezeul nostru. Că tu, Doamnă, ești slava celor cerești și nădejdea pământenilor. Tu ești, după Dumnezeu, nădejdea și apărătoarea noastră, a tuturor celor ce ne rugăm ție cu credință. Deci ne rugăm ție, Atotputernică ajutătoarea noastră, și ție ne predăm pe noi înșine, unul pe altul și toată viața noastră, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Împărăteasa mea cea preabună și nădejdea mea, Născătoare de Dumnezeu, primitoarea săracilor și ajutătoarea străinilor, bucuria celor mâhniți și acoperitoarea celor necăjiți, vezi-mi nevoia, vezi-mi necazul, ajută-mi ca unui neputincios, hrănește-mă ca pe un străin; necazul meu îl știi, deci dezleagă-l precum voiești, că n-am alt ajutor afară de tine, nici altă mângâiere bună, ci numai pe tine, Maica lui Dumnezeu, ca să mă păzești și să mă acoperi, în vecii vecilor. Amin.

Preacurată Doamnă Stăpână, de Dumnezeu Născătoare Fecioară, care poți face tot binele, primește aceste cinstite daruri, care se cuvin numai ție, de la noi nevrednicii robii tăi, Ceea ce ești aleasă din toate neamurile și te-ai arătat mai înaltă decât toate făpturile cerești și pământești.

Căci pentru tine a fost cu noi Domnul puterilor și prin tine am cunoscut pe Fiul lui Dumnezeu și ne-am învrednicit de Sfântul Trup și de Preacuratul Lui Sânge.

Pentru aceasta fericită ești în neamurile neamurilor, ceea ce ești de Dumnezeu fericită, mai luminată decât heruvimii și mai cinstită decât serafimii. Și acum, Preasfântă Stăpână de Dumnezeu Născătoare Fecioară, întru tot lăudată, nu înceta a te ruga pentru noi, nevrednicii robii tăi, ca să ne izbăvim de sfatul celui înșelător și de toată primejdia, și să fim păziți nevătămați de toată lovirea cea înveninată a diavolului; ci până în sfârșit cu rugăciunile tale păzește-ne pe noi neosândiți.

Ca prin paza și cu ajutorul tău fiind mântuiți, slavă, laudă, mulțumită și închinăciune, pentru toate să înălțăm, Unuia în Treime Dumnezeu, Ziditorul tuturor, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.”, aceasta este rugăciunea pe care credincioșii trebuie să o spună pe 8 septembrie, în ziua Nașterii Maicii Domnului, potrivit doxologia.ro.

Calendar ortodox pentru luna septembrie

1 V † Începutul anului bisericesc;† Sf. Cuv. Dionisie Exiguul (cel Smerit);Sf. Cuv. Simeon Stâlpnicul;(Tedeum- Anul Nou bisericesc) (Post. Nu se fac nunți)

2 S Sf. Mc. Mamant;Sf. Ier. Ioan Postitorul, patr. Constantinopolului;

3 D Sf. Sfințit Mc. Antim, ep. Nicomidiei;Sf. Cuv. Teoctist din Palestina; †) Sf. Cuv. Neofit și Meletie de la M. Stânișoara;

Duminica a XIII-a după Rusalii (Pilda lucrătorilor răi); Ap.I Corinteni XVI, 13-24; Ev. Matei XXI, 33-44; glas 4, voscr. 2 

4 L Sf. Sfințit Mc. Vavila, ep. Antiohiei;Sf. Proroc Moise;Sf. Mc. Petroniu;

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

5 M Sf. Proroc Zaharia și Dreapta Elisabeta, părinții Sf. Ioan Botezătorul;

6 M Pomenirea minunii Sf. Arh. Mihail în Colose;Sf. Mc. Eudoxie;;(Post. Nu se fac nunți)

7 J Înainte-prăznuirea Nașterii Maicii Domnului;Sf. Mc. Sozont;† Sf. Cuv. Simeon și Amfilohie de la Pângărați;(Nu se fac nunți) 

8 V (†) Nașterea Maicii Domnului;(Dezlegare la pește. Nu se fac nunți)

9 S Sf. și Drepții dumnezeiești Părinți Ioachim și Ana; †) Sf. Cuv. Chiriac de la Tazlău; †) Sf. Cuv. Onufrie de la Vorona; Sf. Părinți de la Sinodul al III-lea Ecumenic; (Sâmbăta dinaintea Înălțării Sf.Cruci) 

10 D Sf. Mc. Minodora, Mitrodora și Nimfodora; Sf. Împ. Pulheria;

Duminica dinaintea Înălțării Sf. Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim); Ap. Galateni VI, 11-18; Ev. Ioan III, 13-17; glas 5, voscr. 3

11 L Sf. Cuv. Teodora din Alexandria;Sf. Cuv. Eufrosin Bucătarul;

12 M Odovania Praznicului Nașterii Maicii Domnului;Sf. Mc. Avtonom, Macedonie și Teodul;

13 M Înainte-prăznuirea Înălțării Sf. Cruci; † Târnosirea Bisericii Învierii din Ierusalim;Sf. Sfințiți Mc. Corneliu Sutașul și Ciprian, ep. Cartaginei; †) Sf. Cuv. Ioan de la Prislop; † Sf. Mc. din Dobrogea: Macrobie, Gordian, Ilie, Zotic, Lucian și Valerian;(Post. Nu se fac nunți)

14 J (†) Înălțarea Sfintei Cruci;Sf. Nou Mc. Macarie, ucenicul patr. Nifon;(Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți)

15 V †) Sf. Ier. Iosif cel Nou de la Partoș, mitr. Banatului ;† Sf. M. Mc. Nichita;† Sf. Ier. Visarion, arhiep. Larisei;(Post. Nu se fac nunți)

16 S Sf. M. Mc. Eufimia;Sf. Mc. Meletina și Ludmila;(Sâmbăta după Înălțarea Sf. Cruci)

17 D †) Sf. Ier. Dionisie, ep. Cetății Albe- Ismail;Sf. Mc. Sofia și fiicele sale: Pistis, Elpis și Agapi;

Duminica după Înălțarea Sf. Cruci (Luarea Crucii și urmarea lui Hristos); Ap. Galateni II, 16-20; Ev. Marcu VIII, 34-38; IX, 1; glas 6, voscr. 4

18 L Sf. Ier. Eumenie, ep. Gortinei;Sf. Mc. Ariadna;

19 M Sf. Mc. Trofim, Savatie și Dorimedont;

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

20 M Sf. M. Mc. Eustatie și soția sa, Teopista, cu cei doi fii ai lor: Agapie și Teopist;(Post. Nu se fac nunți)

21 J Odovania Praznicului Înălțării Sfintei Cruci;Sf. Ap. Codrat;Sf. Proroc Iona;

22 V †) Sf. Ier. Mc. Teodosie de la M. Brazi, mitr. Moldovei; Sf. Sfințit Mc. Foca, ep. de Sinope;(Post. Nu se fac nunți)

23 S Zămislirea Sf. Proroc Ioan Botezătorul;Sf. Cuv. Xantipa și Polixenia;

24 D Sf. întâia Mc., întocmai cu ap., Tecla;Sf. Cuv. Siluan Athonitul;

Duminica a XVIII-a după Rusalii (Pescuirea minunată); Ap. II Corinteni IX, 6-11; Ev. Luca V, 1-11; glas 7, voscr. 5

25 L Sf. Cuv. Eufrosina;Sf. Cuv. Pafnutie Egipteanul;Sf. Cuv. Serghie de la Radonej;

26 M †) Mutarea Sf. Ap. și Ev. Ioan; †) Sf. Voievod Neagoe Basarab;Dreptul Ghedeon;

27 M †) Sf. Ier. Martir Antim Ivireanul, mitr. Țării Românești; Sf. Mc. Calistrat și Epiharia;(Post. Nu se fac nunți)

28 J † Sf. Cuv. Hariton Mărt.;Sf. Prooroc Baruh;Sf. Neofit Zăvorâtul din Cipru;

29 V Sf. Cuv. Chiriac Sihastrul;Sf. Mc. Petronia;(Post. Nu se fac nunți)

30 S Sf. Ier. Grigorie Luminătorul, arhiep. Armeniei;Sf. Mc. Ripsimia și Gaiani;(Nu se fac nunți)

Citește și: Mesaje de Sf. Maria 2023: Urări și felicitări cu "La mulți ani"!

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si