In articol:
Sf. Nicolae 2022. Sfântul Nicolae este considerat ocrotitorul copiilor, în special al celor săraci, dar şi al marinarilor, al brutarilor, al fetelor.
Conform tradiţiilor populare, Moş Nicolae apare pe un cal alb, făcând astfel trimitere la prima zăpadă care cade la începutul iernii, ajută pe toţi cei nevoiaşi, orfanii şi văduvele, este stăpânul apelor şi salvează corăbierii de la înec, protejează soldaţii pe
Cine a fost Sfântul Nicolae?
Sfântul Ierarh Nicolae s-a născut pe vremea împăraților Dioclețian (284-305) și Maximian (286-305) în cetatea Patara din Asia Mică. Părinții săi au părăsit însă această viață destul de devreme, iar Sfântul Nicolae a rămas în grija unui unchi, episcop, care purta același nume ca al său.
A primit din copilărie o creștere aleasă, urmând cursurile celor mai vestite școli ale epocii. Și a urmat din tinerețe reguli de viață deosebită, cu multă rugăciune, post și priveghere.
Ce tradiții și obiceiuri se respectă în această zi?
În Ardeal, fetele se pregătesc de cu seara din Ajun, când coc plăcinte. În case se pun crenguţe de pomi fructiferi la icoane care se păstrează până de Anul Nou. Se spune că va urma un an rodnic şi bun, dacă crenguţele înfloresc până la Revelion.
Din ele se fac sorcove, cu care se colindă în prima zi Noul An.
În ziua de Sf Nicolae, tradţia spune că nu ai voie să te cerţi cu nimeni, nu ai voie să fii zgârcit, nu ai voie să uiţi de cei săraci sau să speli.
De asemenea, înainte de a pregăti ghetuţele de Moş Nicolae, trebuie să spui o rugăciune către el.ot
Citește și: Sf. Andrei 2022: Cele mai frumoase tradiții românești pentru această zi