Close sidebar
Close sidebar

Sf. Parascheva 2022: Ce dorințe îți poate îndeplini sfânta muceniță?

Sf. Parascheva 2022. În fiecare an, pe data de 14 octombrie, Biserica Ortodoxă o cinstește pe Sfânta Cuvioasă Parascheva. Iată ce dorințe îți poate îndeplini Sf. Parascheva și care este rugăciunea făcătoare de minuni!

Madalina Grigore,

Sf. Parascheva 2022: Ce dorințe îți poate îndeplini sfânta muceniță?


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Sf. Parascheva 2022. Sfânta Cuvioasă Parascheva este considerată ocrotitoarea Moldovei și una dintre făcătoarele de minuni. Mii de pelerini merg anual la pelerinajul organizat unde își pun dorințe și se roagă. 

Iată cine a fost Sfânta Parascheva, ce dorințe poate îndeplini, dar și ce minuni a făcut!

Sf. Parascheva 2022: Ce dorințe îți poate îndeplini sfânta muceniță?

Cine a fost Sfânta Cuvioasă Parascheva?

Informațiile referitoare la viața Sfintei Cuvioase Parascheva sunt puține și târziu apărute pentru perioada în care sfânta a trăit.

Prima biografie tradusă în limba română în secolul al XVI-lea conține numele de Sf. Petka, după cum era cunoscută în rândul bulgarilor și al sârbilor, dar și ca Sfânta Vineri, nume cunoscut și de români.

Sfânta Cuvioasă Parascheva s-a născut la Epivat, Selmipașa de azi, în Turcia, într-o familie de oameni înstăriți.

Ea a trăit în secolul al XI-lea. De copilă mergea la Biserică des și era impresionată de predicile preoților, dar mai ales de textul din Evanghelie.

Citeste si: Tradiții de Sf. Parascheva: Ce nu este bine să faci pe 14 octombrie?

Mărturiile târziu apărute referitoare la viața Sfintei spun că atunci când aceasta avea aproximativ 10 ani a auzit când în biserică se citea Evanghelia după Marcu și a rămas impresionată de versetul: „Oricine voieşte să vină după Mine să se lepede de sine, să-şi ia crucea sa şi să-Mi urmeze Mie”. După ce a auzit acestea a mers acasă și a împărțit săracilor hainele pe care le purta, iar în timp astfel de lucruri au devenit o obișnuință pentru Parascheva, în ciuda opiniilor părinților ei. 

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

După decesul părinților ei, toată averea care i se cuvenea a împărțit-o nevoiașilor, iar ea a ales să iasă din rândul lumii obișnuite și să pășească în lumea monahismului. 

Sfârșitul vieții pământești a găsit-o în locurile natale, când avea aproximativ 25 de ani și s-a întors în locurile de unde a plecat fără ca cineva să o mai recunoască.

Pe drumul de întoarcere a avut parte de obstacole. Corabia pe care se afla a fost pe punctul de a se scufunda în mijlocul unei furtuni puternice. În acele momente grele, tânăra Parascheva a strigat: „Kalikratei”, aceasta fiind denumirea atribuită ulterior țărmului pe care s-a aflat. Pe pământul părintesc a construit un cămin pentru orfani și săraci și a îngrijit Biserica Sfinților Apostoli.

După ani de zile în care a ținut post și a suferit fizic, Parascheva moare în Epivat unde s-a întors la îndrumarea unui înger care i-a apărut în vis. A fost înmormântată ca orice om, fără ca mormântul să îi fie recunoscut mulți ani.

Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva se află la Mitropolia Iași. Credincioși din toată țara, dar si din toate colturile lumii merg să se închine la moaștele acesteia, in fiecare an pentru ca sfanta sa ii ajute. In total, peste 1 milion de credincioși vin anual pentru a se ruga si a atinge moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva.

Sf. Parascheva 2022: Ce dorințe îți poate îndeplini sfânta muceniță?

Ce dorințe îți poate îndeplini Sfânta Muceniță?

Se spune că la miezul nopții de Sf. Parascheva cerurile se deschid, iar rugăciunile credincioșilor sunt ascultate. Se stă în genunchi în fața Domnului și se cere îndurare și îndeplinirea dorințelor celor care se roagă. 

Bătrânii spun că este bine să ai icoana Sfintei Parascheva sau cea a Maicii Domnului, să te lepezi de toate gândurile negre și să te gândești la dorințele pe care vrei ca Sfânta Cuvioasă Parascheva să ți le îndeplinească.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Pelerinaj Sf Parascheva 2022. Reguli de acces

„Purtatoare de chinuri, Sfanta Parascheva, roaga-te Parintelui Ceresc ca pe mine, cel impovarat cu toate pacatele si neinfranat, sa ma ridice spre cuvantarea maririi Sale si sa ma indrepteze ca intotdeauna sa am sus inima, sa gandesc la cele ceresti, iar nu la cele pamantesti.

Roaga-te la Hristos, Fiul lui Dumnezeu, ca a auzit ruga ta cea cucernica, pentru ca si pe mine lenesul, cel ce ma trandavesc spre rugaciune si spre implinirea poruncilor lui Dumnezeu, sa ma indrepteze si sa-mi dea cuget, ca sa doresc a ma ruga Lui neincetat.

Cheama si pe Duhul Sfant – izvorul Care te-a intarit pe tine, fecioara curata, la lupta cea buna-, ca sa-mi zideasca mie inima curata si duh drept sa innoiasca intru cele dinlauntru ale mele si mai vartos sa ma cheme si sa-mi dea osardie ca sa ma nevoiesc in viata curata si sa ma intareasca in lucrarea faptelor bune.

Cred ca toate acestea mi le poti mijloci mie, o, Sfanta Parascheva!, la tronul Sfintei Treimi si de vei vrea, tu ai puterea de a-mi ajuta mie, ca una ce ai preamarit pe Dumnezeu cu faptele tale. Amin!”

Citeste si: Sfânta Parascheva 2022: Rugăciune făcătoare de minuni

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI