Sfânta Parascheva 2022. În acest an, racla cu sfintele moaşte a fost scoasă din catedrală cu aproape o săptămână mai devreme.

Sf. Parascheva 2022: Tot ce trebuie să știi despre pelerinajul de la Iași

Mulți români se îndreaptă în aceste zile spre Iași pentru una dintre cele mai mari sărbători. Evenimentul este organizat cu ocazia prăznuirii Hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, considerată și ocrotitoarea Moldovei. 

Pelerinajul organizat la Iaşi cu prilejul prăznuirii Hramului Sfintei Cuvioase Parascheva, considerată ocrotitoarea Moldovei, a început pe 8 octombrie.

"Pe 8 octombrie începând cu ora 6.00 va începe procesiunea cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, soborul de slujitori ai Catedralei Mitropolitane urmând a aşeza racla Sfintei spre închinare în baldachinul amenajat în curtea Catedralei", au anunţat reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Citeste si: Minunile Sfintei Parascheva. După două luni de rugăciuni rostite la racla sfintei, o tânără s-a vindecat în mod miraculos

Sf. Parascheva 2022: Tot ce trebuie să știi despre pelerinajul de la Iași

Sf. Parascheva 2022: Tot ce trebuie să știi despre pelerinajul de la Iași

Zeci de mii de pelerini din întreaga ţară sunt aşteptaţi să se închine la moaştele Sfintei Parascheva, timpul de aşteptare la rând ajungând în anii precedenţi şi la 12 ore.

În data de 14 octombrie, ziua de prăznuire a Sfintei Cuvioase Parascheva, slujba va fi oficiată pe un podium amplasat pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: O femeie care a cumpărat un dulap vechi de pe Facebook a rămas fără cuvinte când a văzut ce se afla în interiorul acestuia- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Racla cu sfintele moaşte va fi reintrodusă în catedrală cel mai probabil pe 15 octombrie.

Soborul de slujitori ai Catedralei Mitropolitane au așezat racla Sfintei spre închinare în baldachinul special amenajat în curtea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Așadar, pelerinii care vor ajunge în această perioadă la Iași vor putea să se închine la moaștele Sfintei Cuvioase până pe data de 16 octombrie.

Citeste si: Opt superstiții de Sfânta Parascheva. În această zi nu se fac treburi în gospodărie

Este primul pelerinaj care se desfășoară la Iași fără restricții impuse în perioada pandemiei. Slujba Liturgică din data de 14 octombrie va fi oficiată începând cu ora 9,30, pe un podium special amenajat pe bulevardul Ştefan cel Mare, în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane.

Programul slujbelor de la Catedrala Mitropolitană din Iași, unde se află moaștele Sfintei Parascheva:

  • ora 6.45- Miezonoptica, Utrenia și Sfânta Liturghie, apoi Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva,
  • 16.00- 18.00- Ceasul IX, Vecernia, Litia și Paraclisul Sfintei Cuvioase Parascheva,
  • Duminică, Sfânta Liturghie va fi săvârșită de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul,
  • 14 octombrie, slujba de hram va fi oficiată, începând cu ora 9.00, pe un podium amplasat pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane, potrivit doxologia.ro.

În zilele de pelerinaj, la Iași sunt fi organizate și târguri, conferinţe, spectacole, dar şi focuri de artificii.

Sfânta Cuvioasă Parascheva a fost o martiră din secolul al II-lea. Sfânta este venerată în Biserica Ortodoxă Română și în alte biserici de rit oriental. Ea s-a născut la finele secolului al X-lea în satul în satul Epivat, Tracia, nu foarte departe de Constantinopol.

Sf. Parascheva 2022: Tot ce trebuie să știi despre pelerinajul de la Iași

Sf. Parascheva 2022: Tot ce trebuie să știi despre pelerinajul de la Iași

Viața Sfintei Parascheva

Cuvioasa Parascheva a devenit cunoscută în urma minunilor pe care le-a înfăptuit. Sfânta mai este cunoscută în popor și sub numele de Sfânta Vineri. De fapt, este vorba despre o adaptare locală a zeiței Venera, un personaj din mitologia românească legată de a șasea zi (acum a cincea) din săptămână.

Citeste si: Ce a pățit mama Geta? Getuța i-a trimis un pachet cu bunătăți mamei sale! "Dumnezeu să-ți dea sănătate și să te ferească de rău!"- kfetele.ro

Citeste si: Emilia Ghinescu: "Mă retrag în mine atunci cand mi-e dor". Artista își deschide inima în fața fanilor. Ce sentimente o încearcă- radioimpuls.ro

Citeste si: Câți bani pierde România din PNRR. Boloș explică de ce s-a blocat cererea 3 de plată: „CE a suspendat azi 400 de milioane de euro”- antena3.ro

Istoricii populari români au spus că aceasta este figurată ca o  „vădană, rea și năpăstoasă care nu îngăduie gospodinelor să facă o sumă de lucruri în ziua ei din săptămână, pedepsindu-le”.   Sfânta Vineri începea să bântuie casele începând de joi seară, pentru că în viziunea populară ziua începe din seara de dinainte. Asta se întâmpla „cam de când începe preotul slujba vecerniei”.

Citeste si: Sf. Mihail și Gavril 2022. Pe ce dată se sărbătoresc în acest an

În povești se arată că Sfânta Vineri pedepsea gospodinele care se apucau de treabă vinerea. Baba se oferea să facă treaba în locul femeii care era cuprinsă imediat de frică. Femeile care scăpau trebuiau să îi atragă atenția printr-un dezastru:  „Vai, cum ard munții unde șade Sf. Vinere, ca le-au dat foc zmeii paraleii!”

Citeste si: Minunea icoanei adusă din Muntele Athos. A lăcrimat într-o biserică din Sibiu: „E vie”

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si