Sfânta Ana 2022:  Numele Ana vine din evreiască şi are semnificaţia „Iahve (Dumnezeu) a avut milă“, sau „Iahve s-a îndurat“. De la el s-au format şi numele derivate – Aneta şi Anca (Ancuţa), numele compuse – Mariana, Ana-Maria sau diminutivele: Anişoara, Anica, Anita, Anuţa, Ani. 

Adormirea Sfintei Ana, prăznuită pe 25 iulie 2022

De asemenea, Adormirea Sfintei Ana este praznuita in fiecare an pe 25 iulie.

Sfanta Ana era din semintia lui Levi si a fost fiica Mariei si a preotului Natan din neamul lui Aaron. Acestia au trait in timpul reginei Cleopatra a Egiptului (69-30 i.Hr.).

Citeste si: Sfântul Mucenic Pantelimon 2022: Pe ce dată se sărbătoreşte?

Preotul Natan a avut trei fiice: Maria, casatorita in Betleem, a nascut pe Salomi; Sovi, casatorita tot in Betleem, a nascut pe Elisabeta, soția preotului Zaharia si mama Sfantului Ioan Botezatorul; Ana, casatorita in Galileea cu Ioachim si a nascut pe Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu. Deci Salomi, Elisabeta si Sfanta Fecioara Maria au fost verisoare primare.

Tradiții și obiceiuri de Sf. Ana

Tradițiile arată că cine face treabă în ziua aceasta de sărbătoare va fi pedepsit cu somnul lung al moții. Azi nu se fac treburi casnice sau muncile câmpului.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Tradiția populară mai arată și că este bine ca în această zi să dai de pomană pentru sufletul celor din familia ta care nu mai sunt în viață. Sfânta Ana era din seminitia lui Levi și a fost fiica Mariei și a preotului Natan din neamul lui Aaron.

Aceștia au trăit în timpul reginei Cleopatra a Egiptului. Preotul Natan a avut trei fiice: Maria, Sovi și Ana, care a născut pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu. Ana era mezina familiei și s-a căsătorit cu înțeleptul Ioachim din Galileia.

Pe ce dată este sărbătorită Sfânta Ana?

Biserica Ortodoxă Română îi celebrează pe Sfinții Părinți ai Fecioarei Maria, Sf. Ioachim și Sf. Ana sunt sărbătoriți în calendarul ortodox pe 9 septembrie. Potrivit Evangheliei, datorită credinței și cuvioșiei lor, s-a născut Maica Domnului, implicit Isus Hristos.

Citeste si: Calendar ortodox 20 iulie 2022: Sărbătoare mare! Ce nu este bine să faci de Sfântul Ilie?

Conform trdițiilor și supersițiilor populare, cine face treabă de sărbătoarea Sfintei Ana va fi pedepsit cu somnul lung al morții. De aceea, pe 9 septembrie nu se fac treburi casnice ori ale câmpului.

În tradiția populară se mai spune că este bine ca în această zi de sărbătoare să dai de pomană pentru sufletul celor din familia ta care au trecut a cele veșnice.

Sfânta Ana, supranumită și ocrotitoarea copiilor

Se spune că Sfânta Ana și-a dedicat toată viața rugăciunilor și postului. Aceasta a făcut mult bine oamenilor aflați în suferinta, pentru a împlini cuvântul Domnului.

Moaştele Sfintei Ana sunt păstrate în Schitul Sfânta Ana, în Sfântul Munte Athos. În popor se spune că Sfânta Ana era sora Sfântului Ilie.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Astfel, Sfânta Ana a rămas în istoria bisericească drept ocrotitoarea copiilor și credincioșii o cheamă în ajutor, mai ales atunci când nu pot da naștere la copii ori când familia le este pusă la grea încercare.

Citeste si: Calendar ortodox 21 iulie 2022. Ce sărbătoare este joi?


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si