Sfânta Ecaterina 2020: Ce NU este bine să faci în această zi?
Sfânta Ecaterina 2020 este sărbătorită în calendarul ortodox al lunii noiembrie 2020 pe data de 25. Iată cine a fost Sfânta Mare Muceniţă Ecaterina şi ce nu este bine să faci în această zi!
În fiecare an, pe 25 noiembrie este sărbătorită Sf. Ecaterina. Tot în aceeaşi zi are loc şi Odovania Praznicului Intrarii in Biserica a Maicii Domnului.
Această sărbătoare apare în calendarul ortodox cu cruce neagră.
Cine a fost Sfânta Muceniţă Ecaterina?
Sfanta Mucenita Ecaterina a fost fiica principelui Consta. Ea a trait in timpul imparatului Maximian, la inceputul secolului al IV-lea. Cunostea foarte bine limba greaca si limba latina. De asemenea, ea avea cunostinte temeinice de astronomie si de oratorie.
Sfanta Ecaterina a avut doua viziuni: in prima o vede pe Maica Domnului cu Pruncul in brate. Din cauza faptului ca nu era crestina, nu reuseste sa vada fata Mantuitorului. Acest lucru ii descopera desertaciunea cunostintelor ei si alege sa primeasca Sfantul Botez.
Inelul Sfintei Ecaterina
In a doua vedenie i se descopera Hristos, care ii daruieste un inel de logodna, spunandu-i: "Iata, astazi te primesc pe tine mireasa Mie nestricata si vesnica, deci sa pazesti tocmeala aceasta cu dinadinsul si sa nu mai primesti nicidecum alt mire pamantesc".
In urmatoarea zi, Ecaterina ramane uimita cand vede inelul de logodna pe degetul sau. Este momentul in care viata sa se schimba radical. De acum inainte incepe sa condamne cultul si miturile pagane, infrunta in discutii publice pe inteleptii vremii si chiar reuseste sa-i aduca la adevarata credinta.
Sf. Ecaterina este silita de Maximian sa se infrunte cu o adunare de filosofi pagani. Datorita iubirii sale fata de Hristos si a intelepciunii cu care a fost impodobita, Sfanta Mucenita a facut ca toti filosofii prezenti sa creada in Hristos si sa-L marturiseasca ca fiind Dumnezeu adevarat. Pentru acest lucru, toti acei intelepti au fost arsi in foc.
Pentru lupta sa impotriva cinstirii zeilor, Sfintei Ecaterina i s-a taiat capul. Potrivit Sfintei Traditii, la taierea capului sau nu a curs sange, ci lapte, iar ingerii au dus trupul Sfintei Ecaterina in Muntele Sinai, in locul in care Moise vazuse Rugul Aprins. Acolo s-a ridicat o manastire cu numele Sfintei Mucenite, Manastirea Sfanta Ecaterina, conform calendarulortodox.ro.