Sfânta Irina 2023. Potrivit calendarului creștin ortodox, Sfânta Irina este o sărbătoare cu o importanță aparte. Care este semnificația și istoria din spatele sărbătorii?

Care este semnificația sărbătorii?

Sărbătoarea creștină are loc în fiecare an la data de 5 mai.

Sfânta Mare Muceniță Irina a fost fiica regelui Maghedonului, pe numele său Licinius. Aceasta purta numele de Penelope, pentru că tatăl său era păgân.

Sfânta Irina s-a născut în cetatea Maghedon din Persia, în secolul al IV-lea. Era de o frumusețe aparte, prin urmare tatăl ei a decis să o protejeze și a crescut-o izolată de lume.

Citește și: Calendar ortodox 27 aprilie 2023. Ce sărbătoare este azi?

Sfânta Mare Muceniță Irina a trăit o viață grea alături de tatăl ei, care a privat-o de libertate încă de când era mică. La vârsta de șase ani, tatăl ei a zidit pentru ea un turn cu multe camere, unde a închis-o împreună cu 13 fecioare, o învățătoare cu numele Caria și cu Apelian, un bătrân înțelept. Sfânta Mare Muceniță Irina era însoțită constant de către alte 13 fecioare frumoase.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Sfânta Irina 2023. Care este semnificația sărbătorii?

Sfânta Irina 2023. Care este semnificația sărbătorii?

[Sursa foto: PixaBay]

De-a lungul vieții sale, mai multe persoane au venit să o pețească, însă Sfânta Irina s-a dedicat în totalitate lui Hristos. Într-o noapte, acesteia i-a apărut în vis îngerul lui Dumnezeu care i-a zis:  „Penelope, de-acum nu te vei mai numi aşa, ci Irina („pace”), şi vei fi multora scăpare şi adăpostire şi prin tine se vor mântui multe suflete, iar numele tău va fi mare în toată lumea”.

Deoarece nu a vrut să renunțe la credința în Hristos, Sfânta Mare Muceniță Irina a fost chinuită și torturată de către ceilalți regi, însă ea a scăpat de fiecare dată nevătămată.

După ce a fost eliberată, Sfânta Muceniță Irina a umblat prin cetate, săvârșind minuni.

Citește și: Sf. Constantin și Elena 2023. Tradiții importante. Superstițiile de care creștinii ortodocși trebuie să țină cont!

În cele din urmă, Sfânta Muceniță Irina s-a întins într-un sicriu și i-a poruncit lui Apelian să-l închidă. După patru zile, când sicriul a fost deschis, au văzut că trupul Irinei nu mai era în el, astfel că a proslăvit-o Dumnezeu în veci pe Sfânta Mare Muceniță Irina.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si