In articol:
- Sfânta Parascheva 2022: Sărbătoare mare azi! Ce nu este bine să faci azi!
- Cine a fost Sfânta Cuvioasa Parascheva?
Sfânta Parascheva 2022: Sărbătoare mare azi! În fiecare an, la data de 14 octombrie 2022, creștinii ortodocși o sărbătoresc Sfânta Cuvioasă Parascheva, făcătoare de minuni. Este sărbătoare cu cruce roșie, în calendarul ortodox.
Pentru creștinii ortodocși, ziua de 14 octombrie mai este cunoscută în popor și ca „Vinerea Mare de Toamnă” sau „Vinerea celor 12 vineri”.
Există câteva lucruri care sunt interzise în ziua în care este prăznuită Sfânta Parascheva. Acestea trebuie respectate dacă nu vrei să-ți meargă rău tot anul!
Sfânta Parascheva 2022: Sărbătoare mare azi! Ce nu este bine să faci azi!
De Sfânta Parascheva, credincioșii nu trebuie să muncească în gospodărie, să spele rufe, să calce sau să coasă. Se spune că cei care fac toate aceste lucruri vor avea parte de rele și se pot alege cu dureri de cap sau probleme cu ochii.
Potrivit unei superstiţii străvechi, fetele care spală și cos în această zi vor rămâne nemăritate. Nici bărbații nu au voie să muncească de Sfânta Parascheva.
În ziua de 14 octombrie, când este prăznuită Sfânta Parascheva, nu se mănâncă nimic până la ora 12, atunci când se termină slujba închinată Sfintei Cuvioase.
De Sfânta Parascheva nu este bine să se consume nuci, castraveți sau orice alte fructe care au forma crucii. Se spune că acest lucru aduce pagubă și necazuri.
Citeste si: Sfânta Parascheva 2022. Tradiții și obiceiuri pentru data de 14 octombrie. Ce trebuie să facem azi?
Citeste si: Mesaje de Sf. Parascheva 2022: Cele mai frumoase urări şi imagini creștine pentru Facebook
Pe 14 octombrie, ziua în care se face pomenirea Sfintei Parascheva, se spune că nu e bine ca oamenii să fie zgârciți, ci este o zi în care credincioșii ar trebui să fie mai darnici cu cei din jur.
Tradiția creștină spune că cei care sunt zgârciți vor avea parte de pagube materiale și sărăcie întregul an.
Tot de Sfânta Parascheva sunt interzise certurile, astfel că cei care spun vorbe urâte în această zi vor atrage energiile negative și toate le vor merge pe dos.
O altă superstiție spune că dacă vremea pe 14 octombrie este mohorâtă, atunci așa vor fi și celelalte sărbători de peste an. Totodată, de Sfânta Parascheva, conform datinii, se dă de pomană pentru cei adormiți fără lumină.
Cine a fost Sfânta Cuvioasa Parascheva?
Sfânta Parascheva s-a născut în secolul al XI-lea, în satul Epivat din Tracia, în apropiere de Constantinopol (azi Istanbul) și a crescut într-o familie de oameni credincioși.
Cuvioasa Parascheva a devenit cunoscută în urma minunilor pe care le-a înfăptuit de-a lungul vieții, dar și după moarte. Sfânta Parascheva mai este cunoscută în popor și sub numele de Sfânta Vineri. De fapt, este vorba despre o adaptare locală a zeiței Venera, un personaj din mitologia românească legată de a șasea zi (acum a cincea) din săptămână.
Citeste si: Sf. Parascheva 2022: Tot ce trebuie să știi despre pelerinajul de la Iași
Citeste si: Mesaje de Sf. Paracheva 2022. Urări și felicitări pentru această zi sfântă
Sfânta Parascheva mai este considerată și ocrotitoare a Moldovei. Se spune că Sfânta Parascheva îi ocrotește pe toți cei aflați în suferință, cei care se roagă sincer și cred în ea.
Mulți dintre credincioși vin să se închine la racla Sfintei, mărturisindu-i necazurile și supărările și rugând-o să le ofere sănătate și putere.
Sfânta îi vindecă pe șchiopi, surzi, ciungi, ologi și tot felul de boli, ea îndepărtează toată neputința nevindecată, numai cu atingerea raclei. Totul se întâmplă la persoanele care au credință și se roagă din suflet.
Potrivit tradițiilor populare, Sfânta Cuvioasă Parascheva este cea care stăpânește lumea femeilor și a îndeletnicirilor acestora. Așadar, domnișoarele care vor să se mărite trebuie să se roage către făcătoarea de minuni, mai ales pe 14 octombrie.
De asemenea, Sfânta Parascheva este ocrotitoarea femeilor însărcinate. Astfel, cele care vor să primească ajutor pentru pruncul nenăscut și să aibă o naștere ușoară trebuie să dea de pomană în această zi către copiii săraci.