Ioan Gură de Aur este cunoscut drept episcop, teolog și predicator din secolele IV-V, în Siria și Constantinopol. Sfântul era celebrat pentru elocvența cuvântărilor sale publice și pentru denunțarea abuzurilor de autoritate din Biserică și din Imperiul Roman din acea vreme.

După trecerea sa la Domnul, a fost numit Chrysostom, în traducere „Gură de Aur”. Creștinii ortodocsi îl prăznuiesc pe Sfântul Ioan Gură de Aur pe data de 13 noiembrie, în fiecare an.

Biserica Ortodoxă l-a rânduit între Sfinții Trei Ierarhi (pomeniți la 30 ianuarie), alături de Sfântul Vasile cel Mare și Sfântul Grigorie Teologul. Este recunoscut și de Biserica Romano-Catolică, care îl cinstește ca Sfânt și Doctor al Bisericii, precum și de Biserica Anglicană, ambele făcându-i pomenirea la 13 septembrie.

Ce s-a întâmplat cu Moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur

Moaștele părintelul Ioan Gură de Aur au fost aduse de la cetatea Comana, acolo unde a și murit, înapoi la Constantinopol. Aici, Sfântul a fost patriarh și a fost surghiunit cu 33 de ani înainte de o cabală episcolapă. Ioan Gură de Aur a fost o ființă însoțită de mari semne și minuni. Întreaga urbe constatinopolitană a ieșit cu lumânări și facle închipuind o mare de lumină, iar de mulțimea tămâierilor se îmbălsămase până și aerul dintre Bosfor și Cornul de Aur.

sfântul ioan gură de aur
Icoana Sfântului Ioan Gură de Aur.[Sursa foto: google]

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Istoricii dedicați creștinismului au transmis legenda conform căreia moaștele lui Ioan Gură de Aur au prins a vorbi cu cuvintele omenești și cu glas mare, îndemnând a pace, iubire și iertare. Se pare că, moaștele sale devin cele mai itinerante din istoria bisericii creștine.

Citeste si: Tradiții și obiceiuri de Ziua Morților: ce e bine să dai de pomană, ce nu trebuie să faci astăzi sub nicio formă

Citeste si: Tradiţii româneşti: Ce nu este bine să faci de Sf. Dumitru 2020? Aduce mare ghinion

Moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur au dispărut din biserica Sfinții Apostoli de la Constantinopol. Cert este că în ultimii ani ai veacului al XX-lea se dă de urma lor, într-una dintre cele mai mari catedrale ale lumii: Domul Santa Maria del Fiore (Domul din Florența).

Sfântul Ioan Gură de Aur și-a împlinit datoria de a-i îndemna și a-i sfătui pe credincioși să cerceteze cuvintele lui Dumnezeu, potrivit poruncii Domnului Iisus Hristos.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si