Crestinii il praznuiesc pe 7 ianuarie pe  Sf. Proroc Ioan Botezătorul si Inaintemergatorul Domnului.
Sfantul Ioan Botezatorul a fost varul dupa trup al Mantuitorului, nascut în chip minunat din Elisaveta, sotia lui Zaharia, pe cand acestia nu mai sperau ca vor avea copii, fiind prea batrani. A tresaltat în pantecele mamei sale, atunci cand aceasta s-a întalnit cu Fecioara Maria care-L purta pe Iisus.
A dus o viata sfanta si s-a retras în pustie postind si rugandu-se.
Oamenii veneau la el pentru a-i cere sfatul, iar Sfantul Ioan le spunea sa se pocaiasca, îi îndruma sa duca o viata curata si-i boteza pentru iertarea pacatelor. Nu dadea nimanui sa faca mai mult decat poate: vamesilor, care nu erau iubiti pentru ca luau mita si erau în slujba romanilor, le spunea doar
Totusi, nu era indulgent si si-a atras dusmania Irodiadei, sotia lui Irod, pentru ca i-a mustrat ca traiau împreuna pe cand primul sot al acesteia mai era înca în viata. Se stie ca a fost omorat la cererea ei, dupa ce fiica ei, Salomeea a dansat în fata lui Irod la ospatul de ziua lui. Cand regele i-a spus fetei ca poate sa-i ceara orice drept rasplata, aceasta, la sugestia mamei, i-a cerut capul lui Ioan Botezatorul.
In aceasta zi, tinerii din sate merg cu Iordanul. Ei imprumuta de la preot busuiocul si agheasma folosite de Boboteaza si merg pe la casele oamenilor, botezandu-i.
Flacaii iau in brate fiecare membru al familiei si se invartesc. Acest obicei se numeste iordanire. Unii oameni se lupta cu iordanitorii. Se crede ca astfel capeti putere, pentru ca iordanitorii sunt ajutati de Sf. Ioan, care da putere si celui care se lupta cu ei. Se spune ca daca un flacau a fost iordanitor un an, trebuie sa continue trei ani la rand. Tot de Sf. Ioan Botezatorul exista un obicei, numit "Udatul Ionilor", intalnit chiar si in zona de nord a Moldovei.
Oamenii se aduna la portile tuturor celor care poarta numele de Ion, unde se pune un brad impodobit, iar acestia dau o petrecere cu lautari. Mai mult, cei care poarta acest nume sunt purtati cu mare alai prin sat pana la rau, unde sunt botezati sau purificati.
Traditia ne spune ca în dimineata zilei de Sfantul Ion fiecare om trebuie sa se stropeasca cu agheasma noua, pentru a fi feriti de boli în decursul anului.
Se spune conform traditiei populare ca dupa Sfant-Ion se boteaza gerul, adica se înmoaie frigul si începe sa se faca mai cald.
De Sfantul Ion, toata lumea trebuie sa se veseleasca.

Crestinii il praznuiesc pe 7 ianuarie pe  Sf. Proroc Ioan Botezătorul si Inaintemergatorul Domnului. Sfantul Ioan Botezatorul a fost varul dupa trup al Mantuitorului, nascut în chip minunat din Elisaveta, sotia lui Zaharia, pe cand acestia nu mai sperau ca vor avea copii, fiind prea batrani. A tresaltat în pantecele mamei sale, atunci cand aceasta s-a întalnit cu Fecioara Maria care-L purta pe Iisus.A dus o viata sfanta si s-a retras în pustie postind si rugandu-se, scrie Romania TV.net.

Oamenii veneau la el pentru a-i cere sfatul, iar Sfantul Ioan le spunea sa se pocaiasca, îi îndruma sa duca o viata curata si-i boteza pentru iertarea pacatelor. Nu dadea nimanui sa faca mai mult decat poate: vamesilor, care nu erau iubiti pentru ca luau mita si erau în slujba romanilor, le spunea doar Totusi, nu era indulgent si si-a atras dusmania Irodiadei, sotia

lui Irod, pentru ca i-a mustrat ca traiau împreuna pe cand primul sot al acesteia mai era înca în viata.

Se stie ca a fost omorat la cererea ei, dupa ce fiica ei, Salomeea a dansat în fata lui Irod la ospatul de ziua lui. Cand regele i-a spus fetei ca poate sa-i ceara orice drept rasplata, aceasta, la sugestia mamei, i-a cerut capul lui Ioan Botezatorul, scrie Realitatea.net.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

In aceasta zi, tinerii din sate merg cu Iordanul. Ei imprumuta de la preot busuiocul si agheasma folosite de Boboteaza si merg pe la casele oamenilor, botezandu-i. Flacaii iau in brate fiecare membru al familiei si se invartesc. Acest obicei se numeste iordanire. Unii oameni se lupta cu iordanitorii. Se crede ca astfel capeti putere, pentru ca iordanitorii sunt ajutati de Sf. Ioan, care da putere si celui care se lupta cu ei. Se spune ca daca un flacau a fost iordanitor un an, trebuie sa continue trei ani la rand, scrie BZI.

Tot de Sf. Ioan Botezatorul exista un obicei, numit "Udatul Ionilor", intalnit chiar si in zona de nord a Moldovei. Oamenii se aduna la portile tuturor celor care poarta numele de Ion, unde se pune un brad impodobit, iar acestia dau o petrecere cu lautari. Mai mult, cei care poarta acest nume sunt purtati cu mare alai prin sat pana la rau, unde sunt botezati sau purificati.

Traditia ne spune ca în dimineata zilei de Sfantul Ion fiecare om trebuie sa se stropeasca cu agheasma noua, pentru a fi feriti de boli în decursul anului.Se spune, conform traditiei populare ,ca dupa Sfant-Ion se boteaza gerul, adica se inmoaie frigul si începe sa se faca mai cald.De Sfantul Ion, toata lumea trebuie sa se veseleasca.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si