Close sidebar
Close sidebar

Sfântul Spiridon. Sărbătoare mare pe 12 decembrie. Ce trebuie să faci în această zi pentru sănătatea întregii familii

Sfântul Spiridon este sărbătorit, în fiecare an, pe 12 decembrie. Este o sărbătoare foarte importantă pentru Biserica Ortodoxă. Iată ce trebuie să faci în această zi!

Mircea Pop,

Sfântul Spiridon

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Sfântul Spiridon s-a născut în jurul anului 270 dH, la Askia, în Insula Cipru, pe vremea Sfântului Împărat Constantin cel Mare.

Numele său provine dintr-un cuvânt grecesc care înseamnă „coşuleţ”.

Spridon, care se ocupa cu dusul oilor la păscut, a fost căsătorit şi a avut o fiică, fiind un om foarte credincios şi smerit. După moartea soţiei sale, pe când era încă tânăr, a continuat să-şi crească singur fiica, Irina. După câţiva ani, şi fiica sa avea să plece într-o altă lume, iar Spiridon, cel care avea o dragoste dumnezeiască puternică, se îndreaptă spre calea monahală, toată averea sa fiind destinată găzduirii străinilor şi îngrijirii bolnavilor.

În jurul anului 295, în perioada persecuţiilor împăratului păgân Maximian (286-305), sfântul din Trimitunda este arestat şi exilat pentru o vreme.

Sfântul Spiridon, făcător de minuni 

Spiridon a fost ales episcop al cetăţii Trimitunda, de lângă oraşul Pafos, tocmai pentru viaţa sa curată, în această calitate el fiind prezent la Sinodul întâi Ecumenic de la Niceea, convocat de Sfântul Împărat Constantin cel Mare (306-337) împotriva ereziei lui Arie, în anul 325.

Spiridon s-a arătat înaintea tuturor celor prezenţi ca un puternic apărător al dreptei credinţe şi făcător de minuni.

Sfântul Spiridon

Citeste si: Sfântul Spiridon 2020. Când pică anul acesta una dintre cele mai importante sărbători

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Mai mult, pentru a închide gura ereticilor lui Arie, care erau adversari ai Sfintei Treimi, Sfântul Spiridon a oferit o minune – pilda cărămizii – pe care a prezentat-o celor prezenţi, a strâns-o, şi a ieşit fum în sus, în jos a curs apă, iar pământul i-a rămas în mână.

El a arătat astfel că aşa cum o cărămidă înglobează simultan focul, apa şi pământul, tot aşa, Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh sunt Trei dar formază o singură fiinţă. Se spune că Sfântul Spiridon era atât de convingător atunci când vorbea despre Sfânta Treime, încât mulţi păgâni se converteau la creştinism.

Sfântul Spiridon l-a cunoscut pe Sfântul Nicolae

Tot la acest prim Sinod Ecumenic, Spiridon l-a cunoscut pe Sfântul Nicolae, între cei doi legându-se o lungă şi trainică prietenie.

Demn de remarcat este faptul că, şi după ce a fost ales episcop al Trimitundei, sfântul a continuat păscutul oilor.

Citeste si: Mesaje de Crăciun 2020: Felicitări şi urări simpatice cu Sărbători Fericite sau Crăciun Fericit 2020!

Sfântul Spiridon a trecut la cele veşnice în anul 348, la vârsta de 78 de ani, fiind îngropat în Biserica Sfinţii Apostoli, din Cetatea Trimitunda.

Sfântul Spiridon. Ce să faci în această zi

Sfântul Spiridon, prin tradiție, este patronul cizmarilor, al cojocarilor şi olarilor, care-l cinstesc prin petreceri şi prin voie bună, fără excese bahice.

Sfântul Spiridon

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Pentru sănătatea întregii familii, pentru câştig şi pentru spor în casă, în ziua praznicului Sfântului Spiridon nu se prestează munci în gospodărie: nu se coase, nu se spală rufe şi gospodinele nu fac curăţenie; în mediul rural nu se înjugă vitele pentru că este rău de pagubă; în această zi şi animalelor de tracţiune li se dă să mănânce fânul din mână.

Citeste si: Sărbătorile de iarnă aduc colindele în casele noastre. Cele mai frumoase cântece de Crăciun

Sfântul Spiridon e rău pentru arsuri. O femeie lucrând în această zi, s‑a aprins lampa în mână‑i şi s‑au aprins rufele de pe ea. Un om, apucându‑se să‑şi lipească casa, când arunca lut pe pereţi, cădea foc.

Sfântul Spiridon poartă toate boalele. E ţinut ca apărător de boli de vite, de oameni.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI