"Nu exista obiceiuri speciale pentru ziua Sfantului Stefan, dar taranii- ca si orasenii- o tin. Sunt multi cei care poarta numele Sfantului si de aceea il respecta ca pe un sfant patron", scria Irina Nicolau in "Ghidul sarbatorilor romanesti".

Potrivit istoricului, Sfantul sarbatorit in a treia zi de Craciun a fost primul care a vestit si marturisit credinta in Hristos. Pentru credinta lui a fost ucis cu pietre.

in timp ce pietrele il loveau, Stefan se ruga pentru cei care le aruncau: "Doamne, nu le socoti lor pacatul acesta". Sacrificiul lui a dat roade imediat. Un tanar care pazea hainele celor ce aruncau cu pietre a fost tulburat de moartea mucenicului. Dupa intalnirea cu Hristos pe drumul Damascului, tanarul, pe nume Saul, l-a urmat si a devenit Apostolul Pavel".

Sfantul Apostol si Arhidiacon Stefan a fost unul dintre cei sapte diaconi alesi, din randul evreilor elenisti, de catre Sfintii Apostoli din Ierusalim, din motive pastoral misionare, potrivit basilica.ro.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Sfantul Stefan a ajutat la impartirea zilnica a bunurilor, in special a hranei. El s-a bucurat de intaietate in randul diaconilor, fiind socotit arhidiacon. Era iudeu de neam, dupa cum insusi marturiseste in cuvantul de aparare rostit in fata Sinedriului, desi numele sau este de origine greaca, insemnand "coroana".

Sfantul Stefan era un bun cunoscator a Vechiului Testament, precum si a invataturilor Mantuitorului Isus Hristos.

A atras mania evreilor pentru ca facea minuni pentru popor si a fost judecat de Sinedriu pentru ca ar fi rostit cuvinte de blasfemie la adresa lui Moise.

Sfantul Stefan a fost scos afara din cetate si omorat cu pietre, devenind astfel primul martir crestin. Potrivit traditiei, trupul sau a fost inmormantat intr-o pestera de Gamaliel.

Sursa: news.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si