Sfaturi pentru instalarea hidrofoarelor în sistemele de apă potabilă: ghid pas cu pas

Doar 60% dintre români sunt conectați la retelele publice de apa. Acest lucru înseamnă că un procent semnificativ de oameni sunt nevoiți să-și procure apa din fântâni și puțuri, un proces care poate fi anevoios și consumator de timp. În special, pentru cei care au nevoie de apă pentru irigarea culturilor, drumurile nenumărate cu gălețile de apă pot deveni rapid epuizante. Dar nu trebuie să fie așa. Există o soluție: hidroforul.

Alis Pop, marți 18 iunie 2024 , 10:29

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Ce este un hidrofor și cum funcționează?

Un hidrofor este un sistem de pompare automatizat care facilitează aprovizionarea cu apă potabilă în diferite zone ale unei proprietăți. Acest dispozitiv pompează apa dintr-o sursă, precum un puț, și o distribuie la o presiune constantă în locul dorit.  Când alegi un hidrofor, este important să ții cont de anumite caracteristici care să se potrivească nevoilor tale. Înălțimea de refulare, adâncimea maximă la care poate ajunge, puterea generată de motor, debitul maxim, presiunea și capacitatea vasului

sunt factori cheie care vor determina eficiența hidroforului. Descoperă hidrofoarele de calitate de la Masif!

Sfaturi pentru instalarea unui hidrofor în sistemele de apă potabilă

Instalarea unui hidrofor în sistemul tău de apă potabilă poate părea o sarcină complexă, însă cu pregătirea potrivită și respectând câteva sfaturi de bază, vei putea realiza acest lucru cu succes. Iată câteva recomandări în acest sens!

Alege locația cu grijă!

Alegerea locației pentru instalarea unui hidrofor nu este o decizie de luat la întâmplare. Este esențial să cunoști faptul că locația potrivită pentru hidrofor este cheia pentru funcționarea sa corectă și pentru confortul tău. Este recomandat să eviți instalarea hidroforului în interiorul casei, pentru a nu fi deranjat de zgomotul produs de acesta și pentru a economisi spațiu.

În cazul în care ai posibilitatea, ia în considerare construirea unui cămin special pentru hidrofor. Un astfel de cămin, poziționat în apropierea sursei de apă, te va ajuta să izolezi zgomotul produs de hidrofor și va proteja echipamentul de factorii de mediu.

Dacă nu poți construi un cămin special, poți opta pentru montarea hidroforului în beci sau garaj, dar asigură-te că acesta este montat pe o suprafață betonată plană! Un alt aspect esențial atunci când alegi locația pentru montarea hidroforului este poziționarea acestuia deasupra nivelului de captare a apei. Acest lucru este esențial pentru funcționarea corectă a hidroforului. Prin urmare, ai grijă ca punctul de amplasare să fie situat deasupra nivelului captării apei!

Asigură hidroizolarea hidroforului!

Atunci când instalezi un hidrofor, asigurarea hidroizolării este un pas esențial. Pentru a menține hidroforul în condiții optime, urmează acești pași:

Așa cum am menționat și în rândurile de mai sus, este important să alegi un loc adecvat pentru instalarea acestuia, cum ar fi o zonă uscată, cu acces facil, situată în apropierea sursei de apă și la o înălțime superioară nivelului de captare al apei. Aceasta nu doar că îți ușurează munca, dar asigură și o funcționare eficientă și durabilă a hidroforului.

După ce ai găsit locația potrivită, următorul pas este construirea structurii care va găzdui hidroforul. Asigură-te că aceasta este de dimensiuni adecvate pentru a încăpea hidroforul și, foarte important, trebuie să fie izolată cu polistiren sau vată minerală. Acest lucru previne deteriorarea cauzată de umiditate. Verifică regulat membrana hidroizolantă pentru eventuale deteriorări. Înlocuiește membrana hidroizolantă atunci când este necesar. Asigură-te că capacul izolator este închis ermetic după fiecare acces în cămin.

Respectă instrucțiunile de montare!

Când te confrunți cu sarcina de a instala un hidrofor, prima și cea mai importantă recomandare este să apelezi la un specialist. Montarea unui hidrofor nu este o sarcină de bricolaj pe care o poți realiza cu ușurință. Este un proces tehnic ce necesită cunoștințe specifice, iar un montaj corect asigură performanța produsului și prelungește durata de viață a acestuia.

Un proces de instalare eficient implică respectarea cu atenție a unei serii de pași, care includ conectarea la sursa de apă, instalarea pompei, a manometrului, presostatului, robinetelor și vasului de expansiune. Precizia și atenția la detalii sunt esențiale în acest proces.

Deconectează pompa de la rețeaua electrică înainte de a începe amorsarea pentru a evita eventualele accidente!

Atunci când te pregătești să instalezi un hidrofor, primul pas pe care trebuie să îl realizezi, înainte de a începe amorsarea pompei, este deconectarea acesteia de la rețeaua electrică. Această măsură de precauție este esențială pentru a preveni orice accidente.

După ce ai deconectat hidroforul de la rețeaua electrică, următorul pas este deschiderea robineților și a clapetelor de sens. Aceasta este a doua etapă a procesului de amorsare și este esențială pentru umplerea pompei cu apă. Fiecare hidrofor are propria sa procedură de amorsare, dar majoritatea includ acest pas.

Acum că robinetele și clapetele de sens sunt deschise, poți începe umplerea pompei cu apă. Această etapă poate fi realizată turnând direct apa în pompă prin orificiul de refulare sau prin dopul de umplere, dacă pompa are unul în dotare. După ce rezervorul se umple (acest lucru poate fi verificat și prin manometru), pompa poate fi reconectată la rețeaua electrică și pornită.

În final, este recomandat să consulți un specialist atunci când alegi și instalezi un hidrofor. Deși poate părea o sarcină simplă, în realitate este un proces complex care necesită cunoștințe tehnice. Nu uita, de asemenea, să realizezi periodic întreținerea hidroforului pentru a-i prelungi durata de viață și a te asigura că funcționează la parametri optimi!

 


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Semnul divin primit de tatăl lui Sebi, unul din tinerii morți în accidentul provocat de... Semnul divin primit de tatăl lui Sebi, unul din tinerii morți în accidentul provocat de Vlad Pascu. Nu i-a venit să creadă ce a surprins camera de supraveghere: „Am rămas înmărmurit”
spotmedia.ro
„Rusia are tot dreptul să atace NATO acum” – mesajul Kremlinului, în gura unui colonel... „Rusia are tot dreptul să atace NATO acum” – mesajul Kremlinului, în gura unui colonel american în retragere
b1.ro
Cabral, martorul fenomenului uluitor de la malul mării. Prezentatorul TV a filmat... Cabral, martorul fenomenului uluitor de la malul mării. Prezentatorul TV a filmat totul: “Nu-mi dau seama cum” (VIDEO)
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si