Sfaturi pentru un mic dejun echilibrat înainte de a merge la școală
Mulți copii care au cursuri dimineața ajung la școală fără să-și fi luat micul dejun. Lipsa micului dejun poate avea repercusiuni asupra sănătății fizice și psihice a copilului, iar printre acestea se numără starea de oboseală accentuată, dificultatea de concentrare și durerile de stomac. După mai multe ore de post în timpul somnului, organismul are nevoie de energie pentru a funcționa și a-și îndeplini funcțiile vitale. În plus, copiii sunt în plin proces de creștere, deci este esențial să li se asigure un echilibru nutrițional.
Părinții ar trebui să își învețe copiii încă de la vârste fragede că micul dejun este o masă esențială a zilei. Un mic dejun sănătos nu înseamnă numai alimente echilibrate, care acopere nevoile energetice, pentru dezvoltare și de vitamine ale celui mic, ci și un cadru calm, de unde să lipsească sursele de stres pentru creier, de exemplu, telefonul, tableta și televizorul.
În plus, pentru că toamna debutează sezonul bolilor care circulă în colectivități, precum virozele, poți apela și la suplimente alimentare naturale, precum cele cu vitamina C( acid ascorbic), pentru a asigura doza zilnică recomandată de astfel de compuși esențiali.
Citeste si: El este românul premiat de două ori de Regina Elisabeta a II-a. Acesta a primit o scrisoare privată
Prima masă a zilei ar trebui să acopere 20 până la 25% din necesarul zilnic de energie. Organismul are nevoie de hidratare după mai multe ore de somn, deci micul dejun trebuie să conțină o băutură, precum lapte simplu sau cu cacao, ceai ori suc de fructe natural.
De asemenea, este recomandat un produs lactat, de exemplu, iaurt sau brânzeturi, în cazul în care nu i-ai oferit deja o cană cu lapte cald, pentru aportul de calciu și proteine. Acestea din urmă mai pot fi asigurate din ouă sau o felie de carne/ șuncă de bună calitate. O felie de pâine sau cerealele integrale pot asigura doza de vitamine B, necesare pentru sistemul nervos. Nu în ultimul rând, completează-i micul dejun cu fructe și legume, pentru acele vitamine esențiale pentru creștere.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Din când în când poți să-i oferi micului elev brioșe, clătite ori cozonac de casă, dar și pâine cu unt și dulceață ori miere, însă este indicat să nu exagerezi.
Majoritatea produselor din magazinele alimentare sunt ultraprocesate și au un conținut ridicat de zahăr. Motiv pentru care nu sunt recomandate la micul dejun. Este vorba despre cerealele procesate, băuturile instant din cacao, biscuiții, prăjiturile și produsele de patiserie.
Citeste si: Doi căței au făcut zdrențe un bilet câștigător la loteria din Oregon
Există copii cărora nu le place să mănânce imediat după ce se trezesc, dar în mod sigur se vor simți flămânzi o oră- două mai târziu. Dacă este cazul copilului tău, trezește-l cu un sfert de oră mai devreme, pentru a avea timp pentru un mic dejun luat în liniște.
Oferă-i un pahar cu apă sau suc de fructe proaspăt stors, pentru hidratare, dar și pentru trezirea apetitului.Variază produsele lactate, oferindu-i iaurturi simple sau brânză proaspătă în care ai pus puțină miere și nuci ori fructe proaspete. Poți prepara în casă batoane de cereale cu semințe și nuci, cu unt de arahide și diverse fructe uscate sau poți, din când în când, să-i oferi un smoothie, care este mult mai sățios.
Spre sfârșitul dimineții și la prânz, copilului care nu a luat un mic dejun sănătos i se va face foarte foame și va avea poftă de zaharuri cu absorbție rapidă.
De asemenea, capacitatea sa de concentrare se va diminua, iar starea de oboseală se va instala înainte de prânz.
Toate acestea vor avea consecințe și asupra poftei de mâncare din timpul zilei. Unui copil care a avut ca gustare produse dulci sau sărate ultraprocesate nu-i va mai fi foarte foame, iar dieta sa pe termen lung va avea de suferit, putând apărea tulburările de alimentație.
În concluzie, alege cu grijă alimentele pentru micul dejun al copilului tău, pentru a-l ajuta să crească frumos și a-i acoperi nevoile de energie pentru a face față eforturilor intelectuale și fizice de la școală.