Alăptatul se face la cerere
Există o mulțime de mituri care susțin că bebelușul trebuie să aibă un program de masă, altfel laptele nou se amestecă cu cel vechi și se întâmplă tot felul de nenorociri. Ei bine, nimic mai fals!
Bebelușul trebuie alăptat la cerere, deoarece laptele matern ține loc și de mâncare, și de apă. Bebe poate cere la sân pentru că îi este sete sau foame și nu, în primele 6 luni de viață, nu ar trebui să îi oferi nimic altceva, nici apă, nici ceai.
Atunci când alăptarea se face la cerere, bebelușul suge mai mult, mănâncă mai mult, conform nevoilor stomacului său care are dimensiuni mici și crește mai bine. În plus, acesta este încurajat să își asculte instinctele care îi spun să mănânce când îi este foame, dar doar cantitatea necesară pentru a se sătura. În loc să îl îndopi cu mililitri numărați, afișați pe o cutie, de multe ori forțând o destindere exagerată a stomacului, care influențează inclusiv obiceiurile alimentare de mai târziu, îi oferi copilului tău darul unui start optim în viață.
Citeste si: VIDEO- Un bebeluș din Vaslui a fost blocat în mașină de mama sa. Salvarea micuțului au fost pompierii
Respectă stilul de viață sănătos din perioada sarcinii
O mulțime dintre substanțele care ajung în corpul mamei care alăptează ajung, prin laptele matern, la bebeluș. Un stil de viață sănătos presupune mai mulți nutrienți pentru mamă și bebe, revenirea mai rapidă a mamei la greutatea de dinainte de sarcină și o recuperare mai rapidă.
Deși riscurile fumatului în timpul alăptării nu sunt atât de mari încât să reprezinte o indicație pentru înțărcare, e bine să fii conștientă de ele și să amâni, măcar pentru puțin timp, reluarea acestui obicei.
Alăptatul de noapte este cel puțin la fel de important ca cel de zi
Poate că auzi și tu în jurul tău despre mame care se bucură că bebelușul lor de 2- 3 luni doarme câte 6 ore legate în fiecare noapt și e firesc ca un pic de invidie să se cuibărească în mintea
ta epuizată de nesomn.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Citeste si: Un bebeluș nou-născut a fost transportat cu elicopterul SMURD la București
Dacă vrei să continui să alăptezi cât mai mult, mesele de noapte ale copilului tău sunt foarte importante. Ritmul circadian natural face ca hormonii responsabili de menținerea alăptării să se secrete cu precădere pe timp de noapte, prin urmare reglarea secreției lactate pe principiul cererii și ofertei nu se poate realiza dacă micuțul nu suge decât ziua.
Alăptarea pe timp de noapte are beneficii nu numai pentru succesul alăptării în general, ci și pentru mamă, întârziind ovulația și apariția menstruației.
Atașarea corectă este secretul alăptării de succes
Când bebe vine pe lume, nici tu, nici el nu știți prea multe despre alăptare. Veți învăța, practic, împreună, dar e de ajutor să știi un pic de teorie pentru a evita apariția ragadelor și pentru ca cel mic să se hrănească eficient.
Foarte pe scurt, o atașare corectă presupune ca bebelușul să prindă cu gura o porțiune cât mai mare din areola mamară, nu doar sfârcul. E important să fii atentă la acest aspect, altfel mamelonul tău va avea de suferit. Testarea mai multor poziții de alăptat este utilă în această etapă.
La început, alăptatul doare
Peste tot citești despre cum atașarea corectă la sân ar trebui să transforme alăptatul într-o experiență de vis, dar în primele zile după naștere lucrurile nu stau chiar așa.
De fapt, chiar și mame experimentate, care au mai mulți copii alăptați, îți vor spune că sensibilitatea sânilor în primele zile post partum face ca alăptatul să fie o experiență relativ dificilă și incomodă.
Citeste si: Cadouri pentru proaspete mămici: 5 idei cu care nu dai greș
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
Până în momentul în care se produce o desensibilizare a sânului, atașarea bebelușului și primele sucțiuni exercitate de acesta sunt inconfortabile. Un sân foarte plin accentuează sensibilitatea locală. Din fericire, o sesiune de alăptare este incomodă doar în primele 1- 2 minute după atașare, iar după aproximativ o săptămână, disconfortul dispare complet.
E important să știi la ce să te aștepți și să primești informații sincere despre asta, altminteri multe mame sunt tentate să renunțe, convinse fiind că fac ceva greșit.
Deși naturală, alăptarea are nevoie de un start bun, așa cum și mama are nevoie de susținere, răbdare și intimitate. Dacă ai mereu în minte cât de importantă este alăptarea pentru bebelușul tău vei fi capabilă să depășești toate greutățile inițiale!