Simptome și afecțiuni asociate cu prezența mucusului în materiile fecale

Simona Costache, luni 27 mai 2024 , 11:17

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Mucusul, o componentă vitală a tractului digestiv, acționează ca un scut împotriva invadatorilor microbieni și facilitează mișcarea intestinală. Prezența sa în cantități moderate este un fenomen normal. Totuși, o creștere notabilă a mucusului sau apariția sângelui în scaun poate indica afecțiuni serioase.

Simptome asociate cu mucusul în materiile fecale

Dacă ai scaun cu mucus, poți manifesta și alte simptome, precum:

Diaree

Frecvent, diareea este rezultatul unui virus care infectează intestinul. Manifestările diareei pot varia:

• acute - diareea acută persistă pentru una sau două zile și se rezolvă de la sine. Poate fi declanșată de ingestia de alimente sau apă contaminate cu bacterii specifice sau poate fi rezultatul unei infecții virale;

• cronice - diareea cronică se întinde pe durata a câtorva săptămâni și poate semnala o condiție medicală subiacentă, precum sindromul de colon iritabil. Poate indica și o afecțiune inflamatorie intestinală de lungă durată, cum ar fi boala Crohn, colita ulcerativă sau boala celiacă. Infecțiile parazitare sunt alți factori care pot induce diareea cronică.

Diareea care se manifestă împreună cu simptome precum febră, vărsături și în mod particular prezența sângelui, reprezintă un indicator critic de sănătate ce nu ar trebui neglijat

Scaun cu sânge

Prezența sângelui în materiile fecale poate semnala o hemoragie în cadrul sistemului digestiv:

• în unele cazuri, sângele este atât de puțin încât doar analizele microscopice pot confirma prezența sa (hemoragii oculte);

• în alte situații, sângele poate fi observat direct pe hârtia igienică sau în vasul de toaletă, având o culoare roșie intensă;

• hemoragiile din porțiunea superioară a tractului digestiv (esofag, stomac, duoden) pot determina ca scaunul să capete o nuanță întunecată, similară cu păcura (melena).

Sângerarea poate fi însoțită și de simptome precum dureri abdominale, vărsături, slăbiciune musculară, dificultăți respiratorii, diaree, palpitații, lipotimie și scădere în greutate, în funcție de factorii precum cauza, locația, durata și severitatea sângerării. Este imperioasă evaluarea medicală de către un specialist în gastroenterologie a oricărei sângerări în materiile fecale.

Vărsături

Vărsăturile nu indică întotdeauna o afecțiune severă și frecvent se autolimitează în decurs de o zi sau două. Totuși, dacă vărsăturile persistă pentru mai mult de 24 de ore sau dacă includ sânge, este absolut necesar să se caute asistență medicală

Afecțiuni care pot determina apariția mucusului în scaun

Multitudinea de afecțiuni inflamatorii intestinale cronice rămân în mare parte un mister în ceea ce privește etiologia lor și, deocamdată, nu există remedii curative. Abordările terapeutice vizează stabilizarea stării de sănătate a pacienților, astfel încât să nu interfereze cu bunăstarea lor zilnică. Printre cele mai comune astfel de boli se numără:

Colita ulcerativă

Colita ulcerativă este o boală cronică destul de comună ce determină inflamații în colon. Funcția principală a colonului este de a extrage nutrienții din alimentația nedigerată și de a evacua reziduurile prin rect și anus sub formă de materii fecale. În situațiile critice, pe suprafața interioară a colonului se pot dezvolta ulcere, care, atunci când sângerează, pot elibera puroi și mucus.

Sindromul colonului iritabil

Sindromul colonului iritabil reprezintă o afecțiune cronică a sistemului digestiv ce se manifestă prin disconfort abdominal continuu. Deși este o tulburare pe termen lung, nu duce de regulă la complicații serioase. Caracteristicile sindromului includ fluctuații ale simptomelor pe parcursul timpului și o perturbare a funcționalității intestinale. Aceasta poate rezulta în dureri abdominale și schimbări în ritmul intestinal, variind de la diaree la constipație sau o combinație a celor două.

Cancerul de colon

Vârsta constituie un element de risc important în cazul cancerului de colon, cu aproape 90% din cazuri diagnosticate la indivizi de peste 50 de ani. Totuși, incidența la persoanele mai tinere este în creștere. Factori precum sedentarismul, obezitatea și fumatul cresc susceptibilitatea la cancerul de colon.

Boala Crohn

Boala Crohn reprezintă o tulburare persistentă caracterizată prin inflamație în diferite segmente ale sistemului digestiv, având potențialul de a afecta orice zonă de la cavitatea bucală până la regiunea anală. Printre manifestările acestei boli se numără formarea de ulcere pe tractul intestinal, senzație de disconfort în abdomen, durere și episoade de diaree. Boala Crohn poate apărea în orice etapă a vieții.

Alte cauze posibile pentru apariția mucusului în scaun

Alte surse potențiale ale mucusului în materiile fecale includ:

- alergii alimentare. Acestea sunt rezultatul unei reacții exagerate a sistemului imunitar față de anumite proteine din alimente, pe care le identifică drept străine. Alergenii comuni includ proteine specifice din lapte și produse lactate, anumite fructe precum căpșuni, fructe de pădure, kiwi și avocado, precum și fructe de mare, toate putând declanșa reacții alergice imediate sau întârziate;

• infecții intestinale. Toxiinfecțiile alimentare sunt tulburări digestive care apar brusc sau progresiv și pot izbucni sporadic sau în focare colective, cauzate de consumul de alimente contaminate cu germeni toxigeni. Acestea sunt mai des întâlnite în perioadele calde ale anului și sunt exacerbate de nerespectarea normelor de igienă alimentară.

Disclaimer: Informațiile prezentate în acest articol despre simptomele și afecțiunile asociate cu prezența mucusului în materiile fecale sunt destinate exclusiv scopurilor informative și educaționale. Nu sunt menite să înlocuiască sfaturile profesionale, diagnosticul sau tratamentul medical. Dacă observi modificări neobișnuite în materiile fecale sau dacă ai alte simptome îngrijorătoare, este imperativ să consulți un specialist în gastroenterologie.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Pe ce dată urmează să fie livrate pensiile în iulie 2024: Banii vor fi virați prin... Pe ce dată urmează să fie livrate pensiile în iulie 2024: Banii vor fi virați prin poștă sau pe card la  termene diferite
spotmedia.ro
Japonia introduce un robot umanoid enorm pentru întreținerea liniilor de tren (Foto) Japonia introduce un robot umanoid enorm pentru întreținerea liniilor de tren (Foto)
b1.ro
Prima fotografie realizată de Kate Middleton, după ce a fost diagnosticată cu cancer.... Prima fotografie realizată de Kate Middleton, după ce a fost diagnosticată cu cancer. Mesajul ascuns din fotografia cu Prințul Louis (FOTO)
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si