„Am simțit chestia asta de multe ori și modul în care am trecut peste mi-am dat seama că nu o să merit dacă cresc mentalitatea asta și că fiecare persoană merită exact ceea ce dă și eu ceea ce dau sunt vibe-uri pozitive.”

Edi este unul dintre tinerii care a realizat că stima de sine scăzută, dar și subestimarea propriilor reușite nu-l conduc pe drumul cel bun.

„Am câștigat acum jumătate de an premiul național la categoria mea la taekwando, și am simțit că celălalt om era mai pregătit, eu am trecut cu vederea toată pregătirea mea și toată munca depusă în spate, pentru că îmi plăcea de omul ăla, mi-a plăcut cum s-a mișcat când ne am luptat. Mi-am dat seama că este atât de ușor să te uiți la alți oameni încât e foarte ușor să uiți ce ai depus tu în toată munca ta.”

Și nu este un caz izolat. Și Ștefan a simțit pe pielea lui ce înseamnă să nu ai încredere în forțele proprii.

„Uneori ai senzația că nu ai toate calitățile, că nu meriți tot ce primești, ai sindromul impostorului, mă gândesc că toți avem asta la un moment dat.”

Sindromul impostorului poate apărea din cauza unor probleme din copilărie

Nevoia de a ne compara mereu cu alții este și ea un simptom, dincolo de teama de eșec sau neacceptare a propriilor reușite. De unde vin, totuși, aceste temeri?

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Carmen Buși, psiholog: „Sindromul impostorului este de fapt o distorsiune cognitivă. Poate apărea în baza unor credințe iraționale, credințe dobândite cumva în copilăria mică, de cele mai multe ori, însă, poate apărea totodată în baza unor experiențe trăite în decursul vieții de adult.” 

Trebuie să fim atenți, însă. Dacă nu reușim să scăpăm la timp de aceste gânduri, psihologii spun că ne vom confrunta cu și mai mari probleme de anxietate.

Carmen Buși, psiholog: „S-a constatat în baza unor studii că sindromul impostorului are foarte mare legătură cu burnout-ul. Aceste persoane care suferă de acest sindrom, de fapt, ele nu se concentrează pe propria persoană își minimalizează eforturile și îi pun pe ceilalți pe primul loc.” 

Ce este de făcut?

Andra Ionescu, reporter Kanal D, ne aduce mai multe informații:

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

„O idee ar fi să separăm sentimentele de fapte, adică să realizăm că deși gândim anumite lucruri negative despre noi, acestea nu sunt neapărat și reale.

Apoi, este extrem de important să ne recunoaștem meritele dacă suntem felicitați pentru munca depusă cel mai bine ar fi să mulțumim în loc să spunem „nu a fost atât de greu”. Iar un alt lucru foarte important este să nu ne comparăm cu alții, pentru că fiecare are propriul stil de muncă și de învățare.”, transmite Andra Ionescu, reporter Kanal D.

Studiile arată că în jur de 70% din populație experimentează măcar o dată în viață sindromul impostorului, iar cu cât o persoană acumulează mai multe reușite, cu atât e mai probabil să se simtă astfel.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si