Anuntul de testare a sirenelor a fost facut de Departamentul pentru Situatii de Urgenta pe pagina de Facebook, cu indemnul ”#SHARE ca sa nu fim luati prin surprindere”.
Exercitiul PROCIV 2017 a inceput marti, cand sirenele au sunat in judetele Braila, Calarasi, Constanta, Ialomita, Tulcea si Vrancea.
Miercuri, exercitiul va continua in Bucuresti si in judetele Arges, Bacau, Botosani, Brasov, Ilfov, Neamt, Prahova, Suceava, Vaslui, Buzau, Dambovita, Giurgiu si Iasi.
Joi, sirenele pentru situatii de urgenta vor fi testete in Alba, Harghita, Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, Covasna, Maramures, Mures, Satu Mare, Salaj si Sibiu, iar vineri exercitiul se va desfasura in judetele Arad, Caras-Severin, Dolj, Gorj, Hunedoara, Mehedinti, Olt, Teleorman, Timis si Valcea.
Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta din Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a explicat ca exercitiul este organizat pentru ca populatia trebuie sa stie ce inseamna
fiecare sunet al sirenei, in cazul unor situatii de mare risc.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Doi adolescenți au abandonat pe trotuar un manechin care părea un cadavru plin de sânge, în Buzău, ca să facă postări cu el pe internet- antena3.ro
Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro
"Este un exercitiu prin care testam sirenele si obisnuim populatia ce inseamna fiecare sunet, ce inseamna cand suna asa sau cand suna altfel. Este un exercitiu care s-a facut si in alte tari, Germania a avut asa ceva recent la nivel national, prin verificarea sistemelor de instiintare publica, a sirenelor in mod deosebit", a spus, in 13 aprilie, seful DSU.
El a mai afirmat ca IGSU va verifica, in urma acestui exercitiu, si daca toata lumea a sesizat ca sirenele sunt pornite.
"Sirenele sunt cele care exista in acest moment si vom analiza daca s-a auzit peste tot, daca toata lumea a sesizat ca sirenele sunt pornite, pentru ca sunt unii care si-au izolat geamurile si s-ar putea sa nu auda nimic. Atunci sunt sisteme alternative de alertare, la care incepem sa ne gandim, pe langa sirene, sa mai fie si altele. Facem parteneriat cu mass-media sa transmita instantaneu mesaje in situatii de urgenta", a precizat secretarul de stat.
Intrebat de ce sistemul este testat acum, Arafat a spus ca este ceva normal, pentru ca de multi ani nu a fost testat.
Sursa: News.ro