Miile de slovaci care s-au stabilit în județul Bihor își respectă cu sfințenie tradițiile. La fiecare sărbătoare importantă, aceștia îmbracă cu mândrie costumul popular și pregătesc cele mai delicioase preparate. De data aceasta au avut și invitați dansatori profesioniști veniți din Slovacia. Aceștia ne-au explicat în detaliu costumul lor tradițional.

Citește și: Povestea româncei care a dat lovitura în Japonia. A deschis un restaurant tradițional românesc și și-a văzut visul devenind relitate

„Costumul meu este format dintr-o cămașă, leizer, fustă, un șorț și cizme.”

„La mine, costumul e compus din cămașă, pălărie care este interesantă, o eșarfă, o vestă, și mai am o centură, pantaloni și cizme.”

Slovacii au sărbătorit de ziua lor

Și Natalia se mândrește cu un costum popular deosebit pe care l-a moștenit.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Natalia: „Este format din opletzko, peste mai avem vizitca și șatca, fertu, sukne, și nelipsitele mărgele, fusta are în jur de 80 de ani și este de la străbunica mea.”

Așa că îmbrăcați de sărbătoare, slovacii i-au dansat cât i-au ținut picioarele.

Adrian Merka, deputat din partea comunității slovace: „Asta aș vrea să promovez și eu pe lângă ceea ce este în județul Bihor, acest drum al comunității slovace, de la munte, spre deal și la câmpie. Avem localități foarte frumoase, foarte bogate în tradiții, unde încă avem școli cu predare în limba slovacă, avem cultură, dovadă aceste festivaluri, avem religie.”

În cadrul Zilelor Comunității Slovace a avut loc și un concurs gastronomic, prin care s-a dorit prezentarea culturii culinare slovace, fiind gătite găluște slovăcești cu brânză „halusky” și plăcinte cu cartofi.

Miroslav Jabloncik, consulul onorific al Slovaciei: „Folclorul ne unește, tradiția ne adună la masă, la fel ca și vinul, și folclorul aduce oamenii împreună, gastronomia noastră la fel face, să vină oamenii, să se bucure, să vadă diversitatea noastră.”

Primii slovaci au ajuns pe meleagurile bihorene în urmă cu mai bine de 200 de ani. Cei mai mulți dintre ei trebuie acum în comuna Șinteu, peste 1.200 de oameni.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si