Close sidebar
Close sidebar

Solstițiul de iarnă, 21 decembrie 2022: Cele mai puțin cunoscute tradiții pentru cea mai scurtă zi din an

Solstițiul de iarnă, 21 decembrie 2022. Fenomenul astronomic al solstiţiului de iarnă are loc de două ori pe an, câte o dată în fiecare emisferă. Iată care sunt cele mai puțin cunoscute tradiții pentru cea mai scurtă zi din an!

Alexandra Bercea,


DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Solstițiul de iarnă, 21 decembrie 2022. Solstițiul de iarnă marchează începutul iernii astronomice și este legat de mișcarea anuală aparentă a Soarelui pe sfera cerească. Solstițiul are loc pe 21 decembrie, la ora 23:47, ora României, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”. 

Solstițiul de iarnă în antichitate 

Pentru păgâni, solstițiul reprezenta noaptea în care Marea Zeiță dădea naștere noului soare și repornea ciclul anotimpurilor.
Potrivit calendarului „Zile şi mituri- calendarul ţăranului român”, de Ion Ghinoiu, românii îi sărbătoreau pe Saturn, zeul recoltei, și pe Mithras, zeul luminii.

Ce tradiții există în această zi?

În tradiția străveche se spune că de solstițiul de iarnă nu este bine să fii singur, ci trebuie să petreci în compania cuiva cea mai lungă noapte a anului. Mai mult, nu e bine să umbli singur pe stradă, mai ales noaptea, pentru că riști să te întâlnești cu spiritele rele care circulă libere peste tot.

În unele zone ale țării există obiceiul de a urca un deal și de a aprinde buturugi. Totodată, românii obișnuiesc să dea de pomană oamenilor nevoiași. Se pregătesc bucate alese, de dulce, care se oferă pentru sufletele celor adormiți.

Citeste si: S-a aflat de ce boală suferă Florin Salam. Motivul pentru care artistul refuză să fie operat de medici: „Nu sunt vești bune”- kanald.ro

Citeste si: Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%- wowbiz.ro

Citeste si: ”Uimitor și îngrozitor”. Cum au reușit două orci, cu o slăbiciune pentru ficat, să decimeze cea mai mare populație de rechini albi- antena3.ro

Conform unei alte superstiții, oamenii se rugau când avea loc solstițiul. După rugăciune, se ţineau petreceri cu foc, se cânta şi se dansa până la asfinţit, când oamenii coborau la casele lor. Se organizau și petreceri, oamenii beau și mâncau până târziu și petrecerea putea ține până dimineața.

Citește și: Echinocțiul de toamnă 2022. Când începe toamna astronomică

Când are loc solstițiul de iarnă în următorii ani

  • 2023: 22 decembrie, ora 05:27

  • 2024: 21 decembrie, ora 11:21

  • 2025: 21 decembrie, ora 17:03

  • 2026: 21 decembrie, ora 23:50

  • 2027: 22 decembrie, ora 04:42

  • 2028: 21 decembrie, ora 10:20

Citește și: Cea mai lungă zi din 2022: Pe ce dată este Solstiţiul de vară? Tradiţii şi obiceiuri pentru acestă zi

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI