Astfel de sisteme sunt disponibile pentru publicul larg, pentru a fi cumpărate de cei interesați. Nu depindeți de suprafața locuinței, acestea pot fi montate atât în case, cât și în apartamente. Iată despre ce este vorba!

Sistemele de ventilare asigură confort absolut

Nu avem veri atât de călduroase încât să ne comparăm spre exemplu cu clima din Dubai. Temperaturile sunt suportabile, însă alta este problema: în interior umiditatea mare, plus poluarea, la care se adaugă de asemenea și disconfortul legat de cum putem aerisi încăperile.

Toate acestea sunt motive pentru care veți prefera sisteme de ventilare cu recuperare de căldură, în schimbul clasicei variante de a deschide ferestrele și ușile încăperilor pentru a ventila- rapid și eficient.

Să explicăm pe larg:

  • Deschiderea ferestrei- înseamnă automat să fiți prezenți în locație, în lipsa unei persoane prezente este destul de riscant să faceți asta. Deși există varianta ferestrelor mici sau a celor cu deschidere rabatată, riscul ca hoții să pătrundă prin efracție este destul de mare. Așadar, nu e deloc rentabil. În plus, trebuie să creați adesea curenți de aer reci și să așteptați ceva timp până când aerisiți complet o încăpere. Iarna, asta înseamnă automat și pierdere de căldură.
  • Poluarea- a atins cote maxime în ultima vreme, astfel încât ne preocupă tot mai mult acest aspect. Poluarea aerului ne face să ne gândim cum putem evita să inhalăm vapori de tot felul, împrăștiați în atmosferă.
    Ei bine, sistemele de ventilație ajută și în privința filtrării aerului. Astfel, cel puțin când vine vorba de controlul pe care să îl aveți în privința climei din interior, veți fi mai mulțumiți.

O soluție antimucegai ce nu face rabat de confortul vostru

Unele dintre problemele cu care se confruntă cei care au nivel peste medie a umidității este igrasia și mucegaiul.

Acești factori sunt direct răspunzători de declanșarea unor probleme respiratorii sau de amplificarea acestora. Cei care au alergii spre exemplu sunt de asemenea mai sensibili la unele condiții de mediu și resimt diferența între un mediu curat și unul mai poluat.

Citeste si: Stilurile rustic, vintage sau industrial- tot mai abordate în zilele noastre. Iată de ce

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Cert este că uneori nivelul crescut- și menținut astfel- al umidității se leagă și de obiceiuri păcătoase ale proprietarilor sau este vorba despre o problemă legată de modul în care este construită casa cu pricina. Dacă, spre exemplu, poziționarea acesteia este de vină, când nu exista suficientă lumină naturală și căldură distribuită uniform, cel puțin în colțurile încăperilor va fi umiditate crescută. Sau spațiile la dos, cele la parter, cu precară sau inexistentă ventilație la subsol își spun de asemenea cuvântul.

Ce facem în astfel de situații? Este recomandată și izolarea pereților, montarea tâmplăriei PVC, pentru că o solutie antimucegai nu este doar legată de un singur aspect. În plus, montarea unui sistem de ventilație cu recuperare de căldură este benefic. Acesta va funcționa constant pentru a ventila și a distribui uniform aer curat. În același timp acțiunea sa este de a aspira și a evacua aerul viciat.

Aerul ce vine de la exterior va fi înainte de toate filtrat și de la acesta se va recupera și căldură.

Aer curat, fără să faceți efort

Sistemul de ventilație are marele avantaj de a crea un mediu ambiental sănătos, cu aer curat, fără ca proprietarul să depună efort în acest sens. Cum rezolvă problema umidității? Prin fluxul de aer pe care îl circulă, iar pe cel pe care îl introduce în interior fiind curat și filtrat. Odată cu asta se va resimți o diferență și în ceea ce privește mirosurile neplăcute din încăperi. Cei care se confruntă cu problema umidității și a mucegaiului știu că în spațiile cu pricina există mereu un miros greu și specific.

Citeste si: Cum să îți transformi curtea pentru vară? TOP 5 elemente pentru o curte de vis

Problema umidității este de regulă de termen lung, astfel încât sistemul de ventilație va funcționa eficient pentru a ține sub control problema, indiferent de sezon. Resursele pe care le consumă sistemul sunt în limite accesibile, dat fiind că recuperează din căldura aerului și vă ajută astfel să faceți economii. De asemenea, dacă aveți instalat acasă și un aparat de aer condiționat, sistemul de ventilație cu recuperare de căldură nu substituie funcționarea aparatului de aer condiționat, dar ajută ca funcționarea acestuia să fie eficientă și nu costisitoare.

Unde și când este recomandată ventilația cu recuperare de căldură

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre starea ei de sănătate? „Întotdeauna există riscul să reapară.”- kfetele.ro

Citeste si: Suma colosală încasată de România la EURO 2024. Care sunt echipele de club din România care vor primi bani de la UEFA- radioimpuls.ro

Există sisteme de ventilare cu recuperare de căldură potrivite oricărui tip de spațiu. De mare importanță este că atunci când îl alegeți, acesta să fie unul corespunzător, în funcție de suprafață, de volumul de aer ce trebuie să furnizeze. Desigur că și bugetul este un factor de luat în considerare, însă mai important este ca sistemul să facă față- din punct de vedere al funcționării.

Citeste si: 5 metode prin care locuința va fi mai luminoasă

Există sisteme centralizate și descentralizate, diferențiate prin modul de instalare și ce implică fiecare. De asemenea, notabil este din acest punct de vedere și în ce stadiu este construcția, dacă este o locuință mai veche, în stadiu de reconsolidare, una în construcție sau deja finalizată. Sistemele centralizate cu unitate de ventilație montată- după caz- în camera tehnică sau în podul casei implică de asemenea și tubulatură, traseu de tubulatură ce trece prin fiecare încăpere. În schimb, în cazul unui sistem de ventilare descentralizat sunt unități independente în fiecare cameră, nu este necesară tubulatură, iar funcționarea pentru fiecare unitate poate fi automatizată.

Înainte de a opta pentru unul din aceste sisteme este recomandat să vă consultați cu un specialist. Nu veți dori ca ulterior după ce ați montat sistemul în cauză, în timpul funcționării acesta să nu facă față, să producă spre exemplu vibrații și un zgomot greu de suportat. Acestea sunt două semne că nu ați făcut o alegere bună sau că montajul nu a fost realizat de mână de expert.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si