Executivul a hotărât decontarea indemnizațiilor tuturor angajaților pe care angajatorii sunt obligați să le plătească în situația în care sunt trimiși acasă.


Cine beneficiază de șomajul tehnic

Guvernul a hotărât să acorde un ajutor financiar angajatorilor, în contextul stării de urgență și a coronavirusului, pentru a-i ajuta să nu concedieze angajații. Astfel, firmele au posibilitatea de a trimite în șomaj tehnic angajații, Guvernul acoperind 75% din câștigul salarial mediu brut.

 

Citeste si: Guvernul Orban, anunț către toți românii: „Cetăţenii vor putea să depună solicitări către toate instituţiile publice online, semnate electronic”

Potrivit ordonanței 30, sunt eligibili pentru ajutorul acordat de stat toți angajatorii afectați direct sau indirect de criza de coronavirus, dar numai pe perioada stării de urgență, potrivit avocatnet.ro. Eligibilitatea se aplică atât angajatorilor care își întrerup activitatea, cât și angajatoriilor care și-o reduc.

Și alte tipuri de angajatori pot cere ajutorul de la stat.


Condiții pentru a obține ajutorul pentru șomaj tehnic

Potrivit deciziei Guvernului, certificatul de stare de urgență nu mai este necesar pentru obținerea indemnizației.

Angajatorii care doresc să acorde șomaj tehnic pentru angajați vor depune:

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

- cerere,

- declarație pe propria răspundere

Citeste si: „Recesiune profundă” în 2020. Epidemia de coronavirus afectează economiile mondiale

- listă cu angajații ce vor primi banii.

Toate documentele vor fi trimise la agențiile teritoriale de muncă, prin e-mail.

 

Perioada de depunere a cererilor

Agajatorii pot depune deja cererile pentru perioada 16-31 martie 2020.

În ceea ce privește perioada 1-14 aprilie 2020, aceștia vor putea cere banii la începutul lunii mai. Aceste două perioade acoperă starea de urgență, dar nu este exclus ca aceasta să fie prelungită.

Citeste si: Ministrul Muncii: În acest moment avem 500.000 de contracte de muncă suspendate

Ce se întâmplă cu angajații pe timpul șomajului tehnic

Angajații trimiși în șomaj tehnic sunt în continuare angajați ai firmei. Codul Muncii stipulează că aceștia sunt la dispoziția angajatorului și se întorc la muncă o dată cu deciderea reluării activității.

Angajații care au mai multe contracte de muncă, iar unul dintre acestea este activ, nu vor primi șomaj tehnic, însă, dacă toate contractele sunt suspendate, angajații vor primi șomaj tehnic în baza celui mai bine plătit contract.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si