Au avut loc primele rețineri după perchezițiile de amploare ale DNA în dosarul care vizează fraudarea angajărilor din Spitalul județean Mavromati din Botosani, unde și-a pierdut viața Alexandra, o tânără mămică însărcinată de 25 de ani după ce a fost lăsată să aștepte ore în șir fără să primească ajutor.

Citește și: UPDATE. Percheziții DNA în 92 de locații din Botoșani și Iași. Sunt vizate angajările "pe pile" din spitalul în care a murit Alexandra Ivanov, mămica însărcinată în 7 luni

Procurorii DNA acuză că cine dorea să se angaje în spitalul unde a murit Alexandra era nevoit să ofere mită. Un post de asistentă medicală se cumpăra cu 10-15.000 euro!

Printre cele 11 persoane reţinute de procurorii DNA se află şi fostul manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă "Mavromati".

Potrivit surselor judiciare, alte patru persoane au fost puse sub control judiciar.

Cum funcționa mecanismul șpăgilor în "spitalul groazei" din Botosani

La câteva luni de când Alexandra, tânăra de 26 de ani, a murit ignorată de medici, procurorii DNA au descins în Spitalul Județean din Botoșani într-un dosar de dare de mită pentru angajări în spital.

Șpaga ajungea până la 15 mii de euro pentru un simplu post de asistentă medicală, acuză DNA.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Oricine voia să se angajeze în spitalul Mavromati din Botoșani trebuia să plătească înainte o mită substanțială.

Șpaga ar fi pornit de la 2.000 de euro pentru angajații necalificați, iar pentru unele posturi, precum cel de asistent, ar fi ajuns și la 15.000 de euro.

Banii ar fi ajuns la destinatari doar prin intermediari, iar candidații nu ar fi interacționat direct cu cei care decideau pe cine angajează.

Spitalul Mavromati din Botosani

Spitalul Mavromati din Botosani

[Sursa foto: Facebook]

Potrivit presei locale, valoarea mitei a crescut: în 2020, un post de asistent era de 8.000 de euro, în 2022 – 10.000 de euro, în 2023 – 15.000 de euro.

Pentru un post de altă natură, cum ar fi: muncitor, îngrijitor, brancardier, se plăteau sume cuprinse între 2.000 și 5.000 de euro, sumele de bani pretinse sau oferite crescând, în funcție de adaosul fiecărui intermediar participant la mecanismul infracțional, transmite Stiri.Botosani.

Cum obțineau posturile dorite candidații care plăteau șpaga

Candidatul care dorește să ocupe un post vacant, prin coruperea funcționarilor publici, nu interacționează, în unele situații, în mod direct, cu  funcționarii Spitalului Județean de Urgență Mavromati Botoșani,  care fac parte din comisiile de concurs, ci este nevoit să apeleze la persoane intermediare (de regulă apropiați, rude, vecini, angajați din spital etc.), care să-l recomande unui angajat/ funcționar din mediul spitalicesc, cu putere de influență la nivelul fucționarilor care iau deciziile, în privința promovării candidaților la concursuri.

Candidații primeau subiectele și rezolvările;  una dintre condițiile pentru ca un candidat să poată fi ajutat să promoveze concursul și să obțină postul dorit era aceea ca persoana să treacă de proba scrisă cu nota minimă, de 7.00, pentru că lucrarea scrisă rămânea ca o dovadă scriptică, în arhiva spitalului, în cazul unui eventual control cu privire la modul de desfășurare a concursului respectiv.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Așadar, obținerea unei note minime de trecere la proba scrisă era o condiție obligatorie pentru ca un candidat să poată fi susținut de funcționar să obțină postul vacant, în schimbul unei sume de bani.

Ulterior promovării probei scrise, candidatul era asigurat de funcționar, în schimbul foloaselor necuvenite promise/remise, că va fi declarat admis la probele de interviu și practică, indiferent de alți eventuali candidați care ar fi obținut și ei nota minină de trecere la proba scrisă.

25 de persoane duse la audierile DNA

Dosarul instrumentat de DNA vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, săvârşite în perioada 2018- 2023, de către funcţionari publici din cadrul unei unităţi spitaliceşti, în contextul fraudării unor concursuri de ocupare a unor posturi vacante.

În cursul zilei de 13 decembrie, au fost efectuate percheziţii domiciliare în 92 de locaţii situate pe raza judeţelor Botoşani şi Iaşi.

Au fost percheziţii la CJ Botoşani şi la spitalul din subordine- Spitalul Judeţean de Urgenţă. Totodată, au fost vizate de procurori sediul PSD Botoşani şi Primăria Săveni.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si