„Să mă duc la tata, să îi dau vestea... Cum să-i dau vestea că a murit mama?! Felicia, gata, îl omori pe tata. Felicia, liniștește-te!”

Strigătul de durere al femeii care și-a pierdut mama într-un spital de stat, cuprins de foc, ar putea fi glasul unui popor dacă cineva ar avea urechi să-l audă. La Piatra-Neamț au murit atunci 10 oameni nevinovați după un incendiu care a șocat, dar n-a surprins pe nimeni.

Spitalul în care au pierit, la fel ca multe altele în care ne căutăm cu disperarea sănătatea, "era bun de demolat", o arăta, după dezastru, raportul întocmit de autorități. Mai grav, secția de ATI nu avea avize de la DSP, instalația electrică era din 70, iar sistem de ventilație nu exista.

„Păcat pentru sufletele astea care nu aveau nicio vină. Veniți aici să se vindece, pleacă între patru scânduri (n.r. în sicrie).”, a declarat președintele Klaus Iohannis la acea vreme. 

Citeste si: Mărturia șocantă a unei femei ce și-a pierdut sora în incendiul de la ATI: ”La ATI era mizerie. Stătea toată dezbrăcată, cu o pătură pe ea”

„- Ca ministru al Sănătății, vă simțiți cumva vinovat?

- Pentru o situație de peste 30 de ani? Pentru neimplicare, cred că suntem vinovați toți din această țară.”,

a declarat Nelu Tătaru, ministrul Sănătății de la acea vreme.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

La dezastru au pus mâna toți managerii numiți politic în ultimii ani, o practică des întâlnită în spitalele de stat, considerate mai degrabă vaci de muls pentru politicieni. Fără să deschidă subiectul, dar cu rezultatele anchetei în mână, oficialii au ordonat, atunci, REFORMA SANITARĂ.

Prea mici pentru un înțeles atât de mare, responsabilii și-au dat cu stângu-n dreptul căci după alte câteva luni, asistam șocați la altă nenorocire națională:  

La nici 3 luni distanță, alți 26 de oameni au murit, arși de vii, ori sugrumați de fum, într-un pavilion al Institutului Matei Balș din București.

Citeste si: Klaus Iohannis, după incendiul devastator de la Constanța. "Este o nouă dramă teribilă. Sunt îngrozit"

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă și de-atunci tot investighează, fără să extindă cercetările asupra cuiva.

Întrebați, la ora dezastrului de-atunci, dacă-și asumă răspunderea, aleșii din fruntea statului, au tunat iarăși, în semn de eșec:

„Ieșiți din birouri și faceți-vă treaba. Altfel plecați cu toții acasă.”, a fost declarația făcută de Florin Cîțu. 

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Ca să calmeze spiritele, unele surse din anchetă declarau pe-atunci că că nimeni n-ar fi vinovat. Instalația electrică ar fi fost suprasolicitată de aparatura medicală, care-i ține în viață pe bolnavii de covid. Altfel spus, o nefericită eroare pe care suntem condamnați să o retrăim, de parcă am fi ai nimănui.

Spitalele din România, temnițe de foc pentru pacienți

14 noiembrie 2020- 10 oameni au murit la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț
25 decembrie 2020- 1 om a murit la Spitalul de Psihiatrie Socola, Iași
2 ianuarie 2021- 2 pacienți răniți, 2 cadre medicale intoxicate la Spitalul Municipal Roman, Neamț
29 ianuarie 2021- 26 de oameni au murit la Spitalul Matei Balș din Capitală
5 septembrie 2021- 2 pacienți, 4 cadre medicale- răniți la Spitalul de Psihiatrie Arad
1 octombrie 2021- 9 oameni morți la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța

Citeste si: Rudele pacienților morți în incendiul din Constanța, scandal în curtea spitalului: „De ce atâta incompetenţă şi nepăsare?”

„Vreau și eu să transmit condoaleanțe familiilor îndoliate după tragedia de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța.”, a declarat premierul Florin Cîțu.

Alinarea prin vorbe pare să fie tot mai greu de găsit când, de fapt, simpla implicare a celor responsabili de soarta noastră ar fi de-ajuns. În ochii unui popor mult prea încercat, viitorul pare fără speranță.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si