Close sidebar
Close sidebar

Cutremure Turcia și Siria. "Spitalul s-a prăbușit cu copilul meu înăuntru"

Cutremurul de 7,8 grade din sudul Turciei l-a surprins pe un tată sirian toccmai când ieșise din spitalul unde își internase copilul de 6 ani. Au fost momente dramatice când a realizat că spitalul începe să se prăbușească bucată cu bucată.

Sorin Negru,

Cutremur Turcia și Siria. "Spitalul s-a prăbușit cu copilul meu înăuntru"

[Sursa foto: BBC News]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Ismael Alrij tocmai își lăsase fiul de șase ani, Mustafa, în spital, când pământul a început să se zguduie violent.

Văzând că întreaga clădire a spitalului începe să se destrame, Ismael se temea de ce e mai rău.

Citește și: Cutremur Turcia. Un portar celebru fost găsit mort sub dărâmături. El avea 28 de ani

„Atunci cutremurul a devenit mai puternic”, povestește Ismael pentru BBC News.

„S-a întrerupt curentul iar intrarea în spital, care era din sticlă, a început să se spargă”, spune el.

Citește și: VIDEO- Clădirile prăbușite după cutremurele din Turcia și Siria- afectate de fenomenul „parter flexibil”

„A fost ca un scenariu de apocalipsă”, povestește bărbatul. „Am început să-mi imaginez cum va trebui să-mi salvez fiul din dărâmături”.

Momente dramatice la spitalul prăbușit

Un minut mai târziu, Mustafa a apărut, alergând spre el, țipând și plângând.

Își smulsese singur branula cu perfuziile și sângele îi curgea din braț.

Ismael s-a grăbit să-și ajute nu numai propriul fiu, ci și pe alții care au rămas în clădire în mijlocul panicii și confuziei din întuneric.

Citeste si: SFÂȘIETOR! Arina a fost filmată în momentul în care a murit. În videoclip se mai aud doar țipete- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Copilul a scăpat cu câteva răni

[Sursa foto: BBC News]

Bărbatul a adăpostit câteva asistente și o femeie însărcinată care urma să nască în mașina lui timp de 20 de minute înainte de a alerga acasă pentru a vedea ce s-a întâmplat cu propria sa familie.

Soția lui Ismael și celălalt copil erau în siguranță, iar casa era, din fericire,  încă în picioare.

Situația din loalitatea al-Dana, din nord-vestul Siriei, era haotică și disperată.

Citește și: Imagini cutremurătoare. Un tată își ține de mână fiica decedată sub ruinele clădirilor distruse

Ismael a văzut prăbușirea a două clădiri rezidențiale, dar întreruperea curentului și a internetului au făcut ca serviciile de salvare să nu poată fi apelate. A trecut o oră, spune el, până când cineva a putut ajunge acolo să caute supraviețuitori.

Situație catastrofală în Siria după cutremur

Cel puţin 1.823 de persoane au murit şi aproape 4.000 au fost rănite în Siria, în urma cutremurelor produse luni în Turcia vecină, au anunţat marţi autorităţile şi salvatorii, într-un bilanţ actualizat- transmite Reuters.

Echipa de salvare a "Căştilor Albe" a anunţat că cel puţin 1.020 persoane au murit şi 2.400 au fost rănite în regiunile din nord-vest controlate de opoziţie.

Orașul Al-Dana este deținut de forțele de opoziție din provincia Idlib, lângă granița cu Turcia. Unitățile de apărare civilă sunt singurele intervenții de urgență în absența oricăror servicii guvernamentale, dar amploarea devastării le-a făcut imposibil să ajungă la toți cei afectați.

La câteva ore după primul cutremur cu magnitudinea de 7,8, Ismael plecat să privească în jur „Prejudiciul este de nedescris”, spune el. „Zonele cele mai afectate sunt cele care au fost anterior bombardate de guvernul sirian sau de forțele ruse”.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Fiica Ralucăi Moianu nu a ascultat! Ce i-a interzis fosta prezentatoare TV tinerei de 19 ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Revolta siriană din 2011 s-a transformat într-un război civil amar în care regimul sirian, sprijinit de Rusia, a lovit zonele controlate de rebeli.

În ultimii trei ani, în nord-vestul Siriei, a existat o încetare a focului instabilă. Regiunea este împărțită într-un mozaic de zone controlate fie de forțele de opoziție siriene, fie de guvernul de la Damasc.

Ismael a văzut zeci de clădiri rezidențiale distruse în orașul Atareb, la nord de orașul Alep, controlat de guvern.

„Există multe clădiri și cartiere la care echipele de salvare nu pot ajunge din cauza lipsei de echipamente”, spune el.

„Avem cu adevărat nevoie de ajutor din partea organizațiilor internaționale”, a explicat tatăl sirian.

Cele mai puternice cutremure din ultimii 100 de ani

Cel puţin 5.434 de persoane şi-au pierdut viaţa în Turcia, după ce două cutremure puternice au zguduit luni partea de sud a ţării, conform unui nou bilanţ actualizat marţi seara de Autoritatea de gestionare a dezastrelor şi a situaţiilor de urgenţă din această ţară.

Acest bilanţ actualizat aduce numărul total al morţilor în Turcia şi Siria la peste 7.000 într-o serie dintre cele mai puternice cutremure care au lovit regiunea în aproape un secol.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI