Raiul de la poalele Ouşorului, cum e supra-numită aşezarea, începe să îşi recapete strălucirea de odinioară. George Mihai şi Cosmin Ciobanu ne invită să vedem minunea.
Toate comunele sunt frumoase, toata Romania este frumoasa dar Dorna Candrenilor are un nume, datorita apelor minarale, fostei statiuni care era in cladirea asta prin anii 1898, in secolul XIX. Putina lume stie, cred. Toata lumea a auzit, bineinteles, de statiunea Vatra Dornei, mai putini au auzit de statiunea Dorna Candrenilor.
Danut Candrea, primarul comunei Dorna Candrenilor: Vasile Diac, fostul primar de la Vatra Dornei, a mutat-o si asta a fost in faliment si-asa… dar vrem s-o redeschidem.
E ceata pe Ousoru. Din pacate, si daca am mai urca pana acolo, n-am putea sa vedem mare lucru jos dar uite ca de pe o culme chiar de aici, din apropiere, poate pe undeva pe la 1300 m, se vede o buna bucata din comuna Dorna Candrenilor, toata Poiana Negri acolo, in spate.
Danut Candrea, primarul comunei Dorna Candrenilor: Intr-o zona, nu stiu cum sa va spun, mai frumoasa ca asta nu cred ca este alta! Vreau sa vad ca apare ELvetia sau Austria cu flora noastra Montana, spontana, cascavalul de Dorna… Nu-l are nimeni, decat Vatra Dornei si Dorna Candrenilor.
George Mihai: Doamna Irina, in spatele nostru- poate ultima marturie vie din perioada in care Dorna Candrenilor era statiune.
"Da, asa este, e ultima cladire, dupa cum ati spus, care a ramas conservata exact asa cum era atunci… Se vede clar stilul austro-ungar. Exact, sfarsit de secol XIX, cand Dorna Candrenilor era o statiune renumita.", spune Irina Candrea, secretarul primariei.
"S-au mai pastrat cateva hectare bune si vad ca abia acum au inceput sa prinda din nou viata aleile, bancutele, stalpii de iluminat exterior.
Nu putem construi decat peste trecut. Tot despre trecut, daca e sa vorbim, avem si o casuta traditionala taraneasca, amenajata acum ca un muzeu
"Cu sprijinul localnicilor si nu numai, am reusit si s-a mobilam cumva traditional si sa folosim si obiecte din trecut, obiecte de vechi… Piese de mobilier. Si vestimentatie din acea vreme si ne referim aici la portul traditional. Daca n-ajungeti prin satele insirate o Obcine, sa vedeti casele astea inca in picioare si locuite, puteti veni sa le vedeti pe cele amenajate ca muzeu."
Cred ca nu sunt multe comune in tara care se pot mandri cu un asa aerodrom. Este singurul aerodrom cu pista betonata din tara.
"Avem o scoala de pilotaj aici care functioneaza si pentru turistii care vin in zona si vor sa vada peisajul, bineinteles ii putem ajuta cu un zbor de un sfert de ora in care facem un tur al bazinului Dornelor. Oare este la fel de frumos de sus precum e de jos? Este si mai frumos! Va cred pe cuvant si vrem sa va vedem o tura in zbor iar eu promit ca data viitoare sa fiu mult mai curajos decat acum si, prin ochii mei, sa va impartasesc si dumneavoastra bucuria de a vedea bazinul Dornelor de la inaltime.", spune Dan Cobuz, instructor de zbor Aerodrom Floreni.
Citeste si: Anunț pentru pensionarele din țară. Cum arată calendarul pensiilor pentru luna decembrie- kfetele.ro