Guvernul Romaniei a aprobat, recent, un memorandum prin care Statul Roman se obliga sa returneze pana la 25% din cheltuielile producatorilor straini care vin sa filmeze in Romania. Initiativa este menita sa scoata industria de film din „amorteala” si sa alinieze legislatia romaneasca in domeniu cu cea internationala. Toate tarile europene, dar si cele extra-comunitare au o asemenea lege de 10-15 ani, care le-au facut atragatoare din punct de vedere al investitiilor.

Bobby Paunescu, regizor si Presedinte al Patronatului Industriei Cinematografice din Romania, spune ca state precum Australia sau Noua Zeelanda returneaza pana la 45% din sumele cheltuite de companiile straine de film.

„Aceasta propunere a venit din partea industriei filmului in urma cu vreo 14 ani”, a spus Bobby Paunescu pentru Adevarul. Regizorul roman spune ca sumele respective se repartizeaza dupa un audit final, iar companiile straine ar trebui sa prezinte garantii reale, pragul minim al investitiei fiind de 1.000.000 dolari.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Care ar fi insa avantajele statului roman? Iata ce spune Bobby Paunescu.

„Decizia Guvernului ajuta in mod direct statul roman. Conform studiului de impact apar 4.000 de noi locuri de munca. In plus, in Romania intra bani. Vin echipe mari, inchiriaza hoteluri, mananca, etc. Industria filmului are sansa sa iasa din aceasta stare de semi-adormire aproape de faliment. Avem o competitie neloiala fata de statele din jur si cele importante.

Pentru a atrage marile productii, de 60-70 milioane dolari – ca sa fac o paranteza, pentru Hollywood, un film cu un buget mic inseamna 20 milioane dolari. Pentru un film romanesc, un milion inseamna un buget mare- sansa este imensa, pentru ca noi putem oferi, ca tara: munte, mare, vulcani, absolut toate formele de relief; pe langa capacitatile de productie si pe langa istoria din industria cinematografica. Pentru a atrage aceste productii mari, in spatele acestor filme exista studiouri dar si fonduri de investitii. Aceste fonduri de investitii au nevoie de un venit anual pentru a da investitorilor mai departe un randament generat”, a mai spus Bobby Paunescu pentru Adevarul.

„Sunt peste 800 milioane euro pe care noi ii pierdem anual, de 14 ani. In Ungaria, acolo unde aceasta lege functioneaza de 10 ani, este „sold out”, adica nu poti sa mai filmezi acolo in urmatorii 3 ani pentru ca totul este ocupat, Cehia la fel, Germania, Anglia, samd. Exista scrisori din partea marilor studiouri care au fost si aici, la Bucuresti – din partea Paramount, din partea 20th Century Fox, de la NBC Universal – au aratat ca sunt pregatiti sa produca aici, atunci cand se stabileste aceasta structura. E si interesul lor pentru ca nu mai au unde sa produca”, a mai declarat Bobby Paunescu.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si