Close sidebar
Close sidebar

Stiai asta? De ce bisericile ortodoxe au cupola rotunda, iar cele catolice au acoperisul ascutit?

Biserica Ortodoxa si cea Catolica s-au scindat dupa divizarea Imperiului Roman si de atunci crestinii sunt impartiti in doua "lumi diferite". Pe langa diferentele minore in ceea ce priveste religia si credinta, cele doua mari biserici au pus accent pe diferentierea construirii bisericilor.

C.I.P.,


DISTRIBUIE
acest articol

Biserica ortodoxa
Biserica romano-catolica
Stilurile de constructie ale bisericilor difera din mai multe motive, unul dintre ele fiind locul de provenienta. Catolicismul s-a dezvoltat in nord vestul Continentului, acolo unde s-a dezvoltat si stilul gotic de constructie. Acest stil prevede ca acoperisurile sa fie inalte si ascutite pentru ca in nord sunt zone unde iarna tine sapte luni pe an si e nevoie ca zapada sa nu stea pe acoperis, ci sa alunece repede. A fost un criteriu important acesta al ariei geografice.

In schimb, la crestini, cupolele nu tin de geografie, ci de modul de aplicare a picturilor bizantine, pentru ca punctul cel mai inalt al bisericii trebuie sa fie ilustrat cu Iisus Pantocrator, invatator. Bolta se utilizeaza pentru permiterea realizarii acestor picturi murale.

Interior Biserica Ortodoxa
Interior Biserica Catolica
Daca la catolici este foarte important arcul frant si cheia de bolta, adica punctul in care se strang nervurile arcului frant si care, de
regula, are o figura de genul unui scut, la ortodocsi, bisericiile sunt construite pe o fundatie de cruce, cu mici variatiuni.

Majoritatea lacasurilor de cult catolice sunt contruite in perioada si in stilul gotic al artei si de acolo rezulta cladiri impunatoare, ca niste cetati, menite sa fie folosite ca fortarete de aparare in caz de atacuri, in timp ce ortodocsii au pus mare baza pe picturile murale si pe lacasuri de cult mai simpliste, noteaza cei de la adevarul.ro.

Citeste si: Pensia infimă pe care o primește Ilie Năstase, după recalculare! Fostul tenismen este șocat: „Nu am primit nimic în plus, nici măcar un leu”- kanald.ro

Citeste si: Tânăra care a scăpat din casa lui Gherghe Dincă rupe tăcerea: „Eram însărcinată și...”- wowbiz.ro

Citeste si: VIDEO. Momentul incredibil în care o polițistă sare din autospecială, pe fereastra mașinii unui șofer căruia i se făcuse rău la volan- antena3.ro

MATERIALUL COMPLET DESPRE DIFERENTELE DE CONSTRUCTIE ALE CELOR DOUA TIPURI DE BISERICI E AICI!

Citește-ne pe

TAGURI
Life
Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI