O banală schimbare în ritualul zilnic al patrupedului poate fi un real motiv de stres pentru animalul de companie. În mod neașteptat, companionii noștri sunt la fel de stresați ca noi, iar cauzele sunt variate.

Citește și: Cel mai mare câine din lume s-a stins din viață. Zeus avea 3 ani și a intrat în cartea recordurilor anul trecut. Avea 7 metri

Raluca Zvorășteanu, lector universitar: „Dacă apare um mebru nou în familie, fie el câine, pisică, pasăre sau copil, dacă dispare un membru din familie, aici sunt cazuri dramatice în care moare un membru al familiei și de care animalul era foarte apropiat, aici ajung chiar să nu mai mănânce, apatici, devine un pic drastic.”

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta- wowbiz.ro

Pentru că patrupedele nu pot să rostească, concret, cauzele care au dus la apariția stresului, unica responsabilitate îi revine stăpânului, Simptomele manifestate de un cățel sau o pisică stresată nu sunt ușor de recunoscut, dar cu puțină atenție, acestea pot fi detectate din timp.

Raluca Zvorășteanu, lector universitar: „În general sunt anxioși, dacă vorbim despre căței, o stare de stres, poate fi pe perioada tunetelor sau artificii, zgomote puternice.

Atunci devin anxioși. La pisicuțe fac probleme urâte la nivel de piele, ajung să-și smulgă cu proprii dinți blănișa și să facă răni urâte.”

Odată identificate simptomele, confirmarea este dată de medicul veterinar, după o serie de investigații care includ un control cardiologc și o serie de analize de sânge. Tratamentul ține, de regulă, de atitudinea stăpânilor, care trebuie să modifice pozitiv factorii care au dus la stresul animalului.

În cazul în care efectul se lasă așteptat, veterinarul are la îndemână soluții medicamentoase.

Raluca Zvorășteanu, lector universitar: „Sunt cazuri în care intervenim cu suplimente alimentare. Sunt, de exemplu, niște feromoni, pentru pisicuțe sunt doze care se bagă în priză și se împrăștie în cameră, iar pentru căței avem niște zgărduțe cu feromoni, plus că mai sunt și medicamente.”

Veterinarii ne sfătuiesc să acordăm suficient timp pentru ca nevucântătoarele să se dezvolte armonios

Ultimele cifre arată că românii iubesc foarte mult animalele de companie și unul din doi are acasă cel puțin un câine sau o pisică. Veterinarii îi sfătuiesc pe proprietarii animalelor să acorde acestora suficient  timp și grijă pentru ca necuvântătoarele să se dezvolte frumos și fără probleme comportamentale.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si