Close sidebar
Close sidebar

VIDEO - Stresul și animalele de companie. Veterinarii ne sfătuiesc să acordăm suficient timp pentru ca nevucântătoarele să se dezvolte armonios

Se bucura și se stresează la fel de mult ca oamenii! Vorbim despre necuvântatoarele pe care mulți dintre noi le avem în grijă, cu precădere căini și pisici. Stresul este din ce în ce mai prezent la animalele de companie, iar mulți dintre stăpâni nu stiu să-l depisteze la timp și să-i împiedice evoluția. Am cerut câteva sfaturi în acest sens si iată ce am aflat.

Redactia Stirile Kanal D,

Stresul și animalele de companie. Veterinarii ne sfătuiesc să acordăm suficient timp pentru ca nevucântătoarele să se dezvolte armonios

[Sursa foto: Captură Știrile KANAL D]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

O banală schimbare în ritualul zilnic al patrupedului poate fi un real motiv de stres pentru animalul de companie. În mod neașteptat, companionii noștri sunt la fel de stresați ca noi, iar cauzele sunt variate.

Citește și: Cel mai mare câine din lume s-a stins din viață. Zeus avea 3 ani și a intrat în cartea recordurilor anul trecut. Avea 7 metri

Raluca Zvorășteanu, lector universitar: „Dacă apare um mebru nou în familie, fie el câine, pisică, pasăre sau copil, dacă dispare un membru din familie, aici sunt cazuri dramatice în care moare un membru al familiei și de care animalul era foarte apropiat, aici ajung chiar să nu mai mănânce, apatici, devine un pic drastic.”

Citeste si: Un tânăr de doar 20 de ani s-a înecat la Costinești! Bărbatul a ignorat steagul arborat la mal- kanald.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Pentru că patrupedele nu pot să rostească, concret, cauzele care au dus la apariția stresului, unica responsabilitate îi revine stăpânului, Simptomele manifestate de un cățel sau o pisică stresată nu sunt ușor de recunoscut, dar cu puțină atenție, acestea pot fi detectate din timp.

Raluca Zvorășteanu, lector universitar: „În general sunt anxioși, dacă vorbim despre căței, o stare de stres, poate fi pe perioada tunetelor sau artificii, zgomote puternice.

Atunci devin anxioși. La pisicuțe fac probleme urâte la nivel de piele, ajung să-și smulgă cu proprii dinți blănișa și să facă răni urâte.”

Odată identificate simptomele, confirmarea este dată de medicul veterinar, după o serie de investigații care includ un control cardiologc și o serie de analize de sânge. Tratamentul ține, de regulă, de atitudinea stăpânilor, care trebuie să modifice pozitiv factorii care au dus la stresul animalului.

În cazul în care efectul se lasă așteptat, veterinarul are la îndemână soluții medicamentoase.

Raluca Zvorășteanu, lector universitar: „Sunt cazuri în care intervenim cu suplimente alimentare. Sunt, de exemplu, niște feromoni, pentru pisicuțe sunt doze care se bagă în priză și se împrăștie în cameră, iar pentru căței avem niște zgărduțe cu feromoni, plus că mai sunt și medicamente.”

Veterinarii ne sfătuiesc să acordăm suficient timp pentru ca nevucântătoarele să se dezvolte armonios

Ultimele cifre arată că românii iubesc foarte mult animalele de companie și unul din doi are acasă cel puțin un câine sau o pisică. Veterinarii îi sfătuiesc pe proprietarii animalelor să acorde acestora suficient  timp și grijă pentru ca necuvântătoarele să se dezvolte frumos și fără probleme comportamentale.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI