Bogdan trăiește din plin viața de cămin. Vine din Slobozia și este student în anul 3 la ASE. Încă din primul an, a fost nevoit să-și ia un job part-time, ca să-și poată susține cheltuielile.
Programul Student Invest ar urma să fie finațat de două bănci
Bogdan, student: "Taxa de facultate pe semestru 2.000 de lei, plata regiei căminului 300 de lei, pentru mâncare 50-70 de lei pe zi, îmi place să mănânc în oraș."
Porgramul Student Invest aflat în dezbatere la Ministerul Educației ar urma să fie finanțat de două bănci importante.
Citeste si: Directorul administrativ din școli- ce înseamnă noua funcție propusă de ministrul Sorin Cîmpeanu
Sumele pe care studenții le vor putea accesa se ridică până la 50.000 de lei, bani care în multe situații ar face o diferență.
Cine va putea accesa creditul
Dacă în ceea ce privește valoarea creditului, pare că s-a ajuns la un consens, mai rămâne de văzut cine poate primi acești bani. În principiu, doar studenții care intră la taxă. Nu se va ține seama nici de situația materială a familiei, și nici dacă tânărul pleacă din orașul natal pentru studii sau nu.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Ștefănuț Buhuș, Uniunea Studenților din România: "Însă cumva termenii sau condițiile prin care tu poți să beneficiezi de acest credit nu sunt tocmai ușoare, e drept că nu ai nevoie de un girant.
Trebuie să știm faptul că sunt facultăți unde studenții trec de la taxă la buget și aici nu e tocmai reglementat ce se întâmplă"
Citeste si: Înscrieri şcoală 2022- 2023: Când se depun cererile pentru înscrierea în clasa pregătitoare?
Când vine vorba de rambursare, lucrurile se complică și mai tare.
Gabriela Ghizel, reporter Kanal D: "Condițiile de rambursare ale creditului ar fi în teorie avantajoase.
Studenții ar avea la dispoziție 120 de luni (10 ani) pentru a da banii înapoi. Nu se precizează însă dacă trebuie să aibă un salariu minim, sau ce se întâmplă daca nu se angajează."
Citeste si: Edu.ro Rezultate simulare BAC 2022: Cum afli notele la Română, Matematică și Istorie?
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a anunțat că speră ca acest program să fie operațional chiar de la toamnă, odată cu un alt program de reducere a abandonului școlar, prin care 1391 de școli vor primi un sprijin substanțial pentru ca cei mici să ajungă la cursuri.
Citeste si: 1.602 cazuri noi de COVID-19, în ultimele 24 de ore, cu 465 mai puţin faţă de ziua anterioară
Materialul complet îl puteți urmări în cadrul jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.