Perioada cuprinsa intre Craciun si Boboteaza a amestecat vechi sarbatori pagane (Dionisiacele campenesti, Brumulia, Saturnalia, Dies natalis Salis invictis) reinterpretate in perspectiva crestina, taraneasca si teologala, potrivit cercetatorului Serban Anghelescu, care vorbeste in "Sarbatori de iarna” despre colindele din ultimele zile ale anului.

"In practica, formele de colindat ocupa aproape intreg teritoriul celor douasprezece zile”, explica acesta, descriind pe zone care sunt simbolurile colindatorilor la sfarsit de an.

"In Moldova si Muntenia se umbla cu Capra de Anul Nou, iar in Transilvania de Craciun, fara sa fie o regula absoluta”.

Vlad Manoliu scrie in "Sarbatori romanesti” ca "intre Craciun si Boboteaza (in unele zone numai in cele trei zile de Craciun) copiii umbla cu Steaua. Ei sunt numiti "stelari“, "colindari“, "crai“. Steaua este facuta de obicei din lemn. Partea centrala, "vacalia“, este rotunda (de obicei o sita veche). In ea se infig 6-8 sau chiar 12 "coarne“ triunghiulare invelite in hartie colorata intre care se atarna hartii cu ciucuri. Vacalia are sus un clopotel, iar jos batul lung”.

El explica cum se umbla prin sat: "In Muntenia flacaiandrii umbla in noaptea din ajun si in ziua de Sant Ion cu un soi de uraturi speciale. Li se spune Iordanitori si sunt condusi de un popa.

Acesta poarta o caldarusa cu aghiazma, in care ceilalti inmoaie motocoalele si iordanesc pe cei vizitati. Un flacau din ceata duce o tepusa de lemn in care se infige carnea daruita. Ceata umbla prin sat, din casa in casa, mimand slujba de Boboteaza. Gospodarii sunt stropiti, apoi sunt ridicati pe brate de trei ori in sus. In unele locuri, stapanul casei se lupta cu un iordanitor si, daca il invinge, ii face un dar.
Alti gospodari, mai glumeti, se asaza pe un bustean sau un car si iordanitorii trebuie sa-i ridice cu tot cu ele. In cele din urma le daruiesc bani, carne si bautura. Ceata cauta mai ales Ioni si Ioane, pe care-i pornesc cu sila la garla ca sa-i boteze si nu-i iarta decat daca primesc ceva in schimb. La hora sunt iordanite in special fetele”.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Antoaneta Olteanu a scris cateva sfaturi generale in "Calendarele poporului roman”, legate de incheierea anului.

"Anul se sfarseste si gazda trebuie sa se ingrijeasca de toate, sa vada daca nu s-a adunat apa pe samanaturi, daca nu trebuie sa taie copaci si tufis, sa vada daca vitele sunt bine ingrijite, curatite, nutrite, bine asternute, duse la aer, daca, pe langa nutretul uscat, nu trebuie sa se dea si radacini, daca nu se poate folosi de vreo verdeata pe afara, daca nu se ingheata apa pusa pentru vite si pentru pasarile din curte, daca pomii acoperiti au destul aer. Pivnita, de mucezeste cate ceva in ea, trebuie afumata cu piatra pucioasa si aerisita din cand in cand. Salata si alte legumi, daca e neaua putina, se acopera cu frunza ori cotori de buruieni. Iarna nu e ca omul sa se leneveasca, ci sa se odihneasca dupa munca cea grea de peste an.

Vitele trebuiesc tinute in curatenie deosebita si sarea sa nu le-o tragem. Sa se care gunoi. Cand gerul e mare, ferestrile pivnitelor sa se infunde. Grajdurile sa fie calduroase, caci atunci vitele mananca mai putin. Pleava se opareste si, amestecata cu napi de nutret ori cartofi, astfel se da la vite. In chipul acesta se curata nutretul”, scrie istoricul in "Calendarul sateanului pe anul comun 1918”.

Sursa: News.ro

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si